Hemelbestormer Bénédicte Ficq

Bénédicte Ficq is een bevlogen strafrechtadvocaat. Ze staat onderwijzers bij, artsen, vermeende moordenaars, overvallertjes en gewone huisvaders die plotseling vreselijke dingen doen vanuit een of ander trauma. En ze heeft zich hartstochtelijk gestort op het aanklagen van de tabaksindustrie. ‘Ik mag me graag vastbijten in grote, hopeloze zaken. Daar word ik blij van.’

Tekst: Liddie Austin | Foto: Annemarijne Bax

Bénédicte Ficq (60) is strafrechtadvocaat. In 1992 begon ze met een aantal collega’s een eigen advocatenkantoor, dat sinds 2017 Ficq&Partners heet. Ze trad op in grote strafzaken en werd vaak verkozen als beste vrouwelijke strafpleiter van Nederland. In 2016 deed ze namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen vier tabaksfabrikanten wegens zware mishandeling, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie oordeelde in februari 2018 dat strafrechtelijke vervolging in deze zaak onhaalbaar was, omdat het aan de overheid is om regelgeving aan te passen. Het gerechtshof Den Haag oordeelde in december 2018 dat de tabaksproducenten op dit moment sigaretten produceren die aan de thans geldende Nederlandse en Europese wet- en regelgeving voldoen. Met de toevoeging, dat ondanks het gebruik van gaatjes in de filters van sigaretten en de te hoge uitstootwaarden, die het verslavende karakter en de gezondheidsrisico’s nog extra kunnen verhogen, deze producten op dit moment niet illegaal zijn. Bénédicte Ficq heeft een dochter (23) en een zoon (21).

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan