Thrillseeker Sander: Paragliden geeft een onbeschrijflijk vrij gevoel

Sander de Gans (36) is productmanager en doet in zijn vrije tijd onder meer aan paragliding.

‘Drie jaar geleden zijn we verhuisd naar een huis vlak bij het strand en leek het me leuk om te gaan paragliden. In de duinen zag ik het ze doen, al heet het dan duinsoaren. Het zag er geweldig uit, je komt niet dichter bij vliegen dan dit. Ik ben eerst een tandemvlucht gaan maken. In Nederland kun je niet van een berg aflopen en word je met een lier naar boven getrokken, waar je je op vierhonderd meter hoogte moet loskoppelen. Ik vond het geweldig. De volgende vlucht, na twee dagen theorie en oefenen in een weiland, mocht ik in mijn eentje maken. Daar stond ik dan met mijn grote mond. Ik dacht: nu moet ik het doen. Eenmaal in de lucht ging ik in mijn zitje zitten en keek ik om me heen. Ik was zo enthousiast dat ze me op de grond hoorden gillen. De adrenaline schoot daarna nog urenlang door mijn lijf.

Je komt niet dichter bij vliegen dan dit

sander

Paragliding is spelen met de wind. De bedoeling is dat je zo lang mogelijk vliegt en daarom ga je op zoek naar thermiek, warme lucht die vanaf de aarde opstijgt zodat je zelf ook stijgt. Ik ‘klom’ een keer van tweehonderd naar vijftienhonderd meter; hoger mag niet omdat je anders in het luchtruim voor commerciële luchtvaart zit. Het uitzicht was gigantisch.
Vliegen in Nederland is mooi, maar in het buitenland zijn er bergen en dat zorgt toch wel voor een extra dimensie. Ik heb prachtig gevlogen langs bergwanden in Slovenië en Italië. Maar waar je ook bent, eenmaal in de lucht zie je de wereld vanuit een ander perspectief. Het is een onbeschrijflijk vrij gevoel.’

Het youtube kanaal van Sander.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan