Exen onder één dak

Als je gaat scheiden wil je het liefst ook zo snel mogelijk fysiek uit elkaar. Maar door de overspannen huizenmarkt en de hoge huren en huizenprijzen blijven steeds meer exen noodgedwongen onder één dak wonen.

Of je nou met knallende ruzie uit elkaar gaat of dat het een relatief gemoedelijke gemeenschappelijke beslissing is, scheiden is altijd pijnlijk en verdrietig. Dat wordt alleen maar erger als je min of meer gedwongen bent om samen te blijven wonen met je ex-partner. Toch lijkt dat steeds vaker te gebeuren. Niet onlogisch, met de huidige krapte op de woningmarkt en de woningprijzen die door het dak gaan. Als er al een mogelijkheid is om te verhuizen, is dat vaak niet een-twee-drie geregeld.

Noortje (39), moeder van twee jonge kinderen, besloot ruim een jaar geleden weg te gaan bij Karst (40), maar écht weg kan ze niet. Een onhoudbare situatie, die voor­lopig zal voortduren. ‘Vorig jaar rond deze tijd liet ik Karst weten dat ik niet meer met hem verder wilde. Daar was geen directe aanleiding voor; het gevoel was er gewoon niet meer. In de maanden daarvoor heb ik wel signalen gegeven, maar die pikte hij niet op. Voor Karst kwam het als een donderslag bij heldere hemel.’

De scheiding tussen Noortje en Karst werd vorige maand officieel uitgesproken, maar ze wonen nog steeds in hetzelfde huis. Noortje werkt parttime en verdient stukken minder dan haar ex-man. Voor sociale huur zijn lange wachtlijsten en in de vrije sector kom je er niet zomaar tussen. Ze heeft op zo’n vijftien huurhuizen gereageerd, maar vist steeds naast het net. Kopen is geen optie. ‘Karst zal mij moeten uitkopen, maar met dat geld zou ik net een schuur kunnen kopen. Ik ben dus aangewezen op huurhuizen, maar het is niet te doen. Een scheiding is tegenwoordig geen aanleiding meer voor urgentie. Ik voel me in de steek gelaten door de overheid, het lijkt wel of ze iedereen huizen gunnen, maar mensen die gescheiden zijn, laten ze in de kou staan. Ik woon nu op zolder in de echtelijke woning. De eerste drie maanden sliep ik op de grond naast mijn zoon van acht, maar uiteindelijk heb ik Karst gevraagd om de zolder voor me vrij te maken. Het is een ontzettend moeilijke situatie. Ik ben veel afgevallen en ben altijd gestrest. Er is geen rust in huis.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan