Introverten & extraverten

Nazima is een sociaal, druk, blij ei. John rommelt het liefst in z’n uppie. Extravert en introvert. De meeste mensen zitten er ergens tussenin. Maar soms is één van deze persoonlijkheids­kenmerken wel heel nadrukkelijk aanwezig in iemand.

‘Dat ik mijn enthousiasme met iedereen wil delen, irriteert sommige mensen’

nazima

Nazima Ramdin (53), een vriend, twee kinderen, senior strategisch communicatieadviseur bij de Rijksoverheid. ‘Een oud-klasgenootje van me kwam naar een feestelijk evenement dat ik aan elkaar praatte en zei: ‘Je bent helemaal niks veranderd. Vroeger was je al zo, nu is het je werk.’ Ze had gelijk. Als kind wilde ik al altijd de beurt en stond ik graag op het podium. Thuis zette ik de familie op de bank en voerde ik een dansje op, bijvoorbeeld op Dancing Queen van Abba. En iedereen hing aan mijn lippen als ik grappen ging vertellen. Ik houd van mensen, mensen houden van mij. Ik praat met iedereen: de bakker, de schoonmakers, een marktkoopman, een CEO. Netwerken kan ik als de beste en vind ik alleen maar leuk. Ik hoor heel vaak van mensen: ik wou dat ik dat durfde.

Collega’s vragen of ze het ook kunnen leren. Ja, dat kan. Het moet wel een klein beetje in je persoonlijkheid zitten, want voor een introvert persoon zal het een crime zijn om op iemand af te stappen. Je moet niet bang zijn om te falen. Misschien is het buiten je comfortzone, maar begin dan klein, in een veilige omgeving. Als je alleen maar criticasters om je heen hebt, is het veel enger. Op feestjes ben ik de gangmaker, als de dans geopend moet worden, ben ik er als de kippen bij. Als mensen er een beetje verloren bij staan en overduidelijk niemand kennen, ga ik naar hen toe voor een praatje.

Niet iedereen vindt het leuk als je zo extravert bent. Gelukkig zijn de reacties overwegend positief en vinden de meeste mensen mijn openheid inspirerend, maar er zijn vast mensen die me niet kunnen uitstaan en denken: oh god, daar heb je háár weer. Maar ik ben gewoon superenthousiast en een blij ei en ik wil dat enthousiasme met iedereen delen. Blijkbaar irriteert dat sommige mensen. De meest wijze les in dit licht kreeg ik van mijn opa, hij zei: ‘Laat niemand die schittering van je afpakken.’

Dit is een bijlage van:

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis