Help, een energie-vampier!

We kennen allemaal wel iemand die klagen, zeuren en het vertellen van negatieve verhalen tot hogere kunst heeft verheven. Na een gesprekje met zo iemand voel je je vaak afgemat doordat al het negatieve gepraat je als het ware ‘leegzuigt’. Daarom wordt zo’n type ook wel een energie-vampier genoemd. Zo kun je zijn of haar negatieve invloed op jou beperken.

Het liefst ga je natuurlijk een straatje om als je het vampiertype tegenkomt, maar omdat een ontmoeting niet altijd te vermijden is, zijn hier wat tips die helpen om met zo’n persoon om te gaan.

 • 1

  Zwak de negativiteit af. Zegt de ander bijvoorbeeld: “Het is constant rotweer en dit weekend wordt het ook heel slecht!”, antwoord dan bijvoorbeeld: “Ja, jammer. Gelukkig komt er volgens de voorspellingen toch echt beter weer aan.”

 • 2

  De ander laat waarschijnlijk negatieve lichaamstaal zien (gekruiste armen, ingezakt staan). Jij doet het omgekeerde en zorgt voor een open houding: handen in de zij, rechtop en natuurlijk een (glim)lach. Dat brengt ook positiviteit over op de ander.

 • 3

  Wees de ander voor. Voordat die los kan barsten in negatief geblaat, vertel jij een gezellig, positief verhaal of geef je een complimentje: “Wat zie je er goed uit!” of “Leuke jas heb je aan!”.

 • 4

  Probeer hem of haar opmerkzaam te maken op zijn negativiteit. Misschien beseft de ander niet eens dat hij of zij zo klagerig is. Zeg kalm, maar niet aanvallend: “Het valt mij op dat je erg negatief bent. Zullen we over iets leukers praten?” of zeg “Ja, heel vervelend wat er is gebeurd. Wat ga je eraan doen?”. Zo dwing je de ander in oplossingen te denken, in plaats van in moeilijkheden.

 • 5

  Onthoud dat de problemen van de ander niet jouw problemen zijn en laat ook eventuele doemscenario’s waar de ander mee strooit (“De economie gaat instorten, we gaan er allemaal op achteruit”) van je afglijden.

 • 6

  Visualisatie kan ook kan helpen. Stel je tijdens het gesprek voor dat je een bubbel van wit licht om jezelf heen hebt, waar de negativiteit van de ander niet doorheen kan.

Coach Anne de Jong legt in het boek De Geluksroute uit wat je wel en niet moet doen om soepel om te gaan met anderen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan