Do’s & don’ts bij een samengesteld gezin
Bij een samengesteld gezin is niets vanzelfsprekend. Slechts een derde is na vijf jaar nog bij elkaar. Hoe zorg je dat jouw nieuwe gezin een succes wordt?
-
Praat voordat je een samengesteld gezin gaat vormen met mensen die je zijn voorgegaan. Dat geeft een beeld van wat je kunt verwachten en behoedt je wellicht voor de grootste valkuilen.
-
Bespreek je plannen met je kinderen (als ze oud genoeg zijn) en geef ze ook een stem.
-
Maak voorafgaand een stiefouderschapsplan, waarin je alle belangrijke afspraken met elkaar vastlegt, zodat je altijd wat hebt om op terug te vallen bij twijfel of onenigheid (stiefplan.nl).
-
Verwacht als stiefouder niet dat je iets terugkrijgt voor wat je aan liefde en zorg aan je stiefkinderen geeft. Wel fijn als je partner jou bedankt voor wat je allemaal doet!
-
Ga alleen samenwonen als je het echt zeker weet. Een kind voelt aan als je dat halfhartig doet en zal zich dan niet snel hechten aan een stiefouder.
-
Geef het de tijd. Een stiefband moet groeien, vanuit geduld, wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar.
-
Laat je bij de keuze om te gaan samenwonen niet al te veel leiden door financiële motieven. Natuurlijk zijn de lasten van één huis lager, maar als samenwonen je je relatie kost, ben je verder van huis.
-
Hoe je ook je best doet, realiseer je dat je nooit de rol van vader of moeder kunt vervullen.
-
Verwacht niet dat je evenveel van je stiefkinderen gaat houden als van je eigen kinderen. De ervaring leert dat dat niemand lukt.
-
Accepteer dat de kinderen als ze bij een van jullie exen zijn met andere waarden en tradities te maken krijgen dan bij jullie.
-
Schakel een coach in als jullie samen steeds ruzie hebben over de kinderen.
-
Lees je in. De afgelopen jaren zijn er veel boeken over deze materie verschenen.
-
Probeer niet alles samen te doen, maar behoud ook de eigenheid van de twee losse clubjes binnen het samengestelde gezin.
-
Focus ook op de dingen die goed gaan, die positief zijn. En geef elkaar complimenten.