Twee gezinnen onder één dak

Het aantal samengestelde gezinnen neemt toe. Maar meestal spat de droom om een nieuwe happy family te vormen binnen vijf jaar uit elkaar. ‘Pas nu we accepteren dat we twee gezinnen onder één dak zijn, is er rust.’

Annemarie (49), Elian (21), René (55) en pleegkinderen Noah (11) en Kraza (10). De andere kinderen staan niet op de foto.

‘Achteraf realiseer ik me dat we heel wat van de kinderen hebben gevraagd’

‘De afgelopen elf jaar heb ik een paar keer op het punt gestaan er de brui aan te geven. Ik had mijn baan opgegeven en zorgde fulltime voor onze zes gezamenlijke kinderen, maar ik vond het heel ingewikkeld om moeder en stiefmoeder tegelijk te zijn. Ik was hard aan het werk, maar voelde me totaal niet gezien. De frustratie daarover reageerde ik op René af, waardoor er tussen ons veel spanning ontstond. ’Aan het woord is Annemarie. Ze ontmoette René in 2008, zij was single en moeder van twee zonen van acht en tien jaar, hij een alleenstaande vader van vier kinderen in de leeftijd van elf tot 22 jaar. De vonk sloeg over en na een halfjaar besloot het stel te trouwen en samen te gaan wonen in zijn huis. Achteraf vindt Annemarie het ongelooflijk dat ze die stap zo onbezonnen hebben gezet. ‘Als ik had geweten hoe moeilijk het zou zijn om met twee gezinnen onder één dak te leven, was ik waarschijnlijk niet gaan samenwonen. Dat we het toch gered hebben, is te danken aan onze instelling: we zijn altijd blijven praten en zijn blijven zoeken naar verbinding. Achteraf realiseren we ons ook dat we heel wat van alle kinderen hebben gevraagd. De mijne moesten verhuizen naar een andere woonplaats, waardoor ze afscheid moesten nemen van vrienden en school. En in het gezamenlijke huis moest veel worden gedeeld: computer, televisie, plaats aan de eettafel, zelfs slaapkamers.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan