Ikkigheden

We willen de hele tijd leuke dingen doen op leuke plekken met leuke mensen. Je zou haast verleren hoe je met tegenslagen omgaat. Die van jezelf én die van anderen.

Ik houd van leuke dingen doen. Net als de rest van de wereld. Urenlang met mijn beste vriend aan de bar hangen, dat vind ik leuk. In mijn woonkamer dansen alsof niemand kijkt, ook leuk. Koreaans koken voor collega’s, ja leuk. Nieuwe mensen leren kennen die me energie geven, is leuk. Radio maken? Heel erg leuk.

Een tijdje geleden interviewde ik op Radio 1 de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en sindsdien valt me op hoe vaak ik en de mensen om me heen het woord ‘leuk’ gebruiken. Hij strijdt tegen de levenshouding dat alles maar leuk, leuk, leuk moet zijn. Hij pleit ervoor dat we moeten accepteren dat het leven niet altijd leuk is, maar dat er ook ‘lastigheden’ zijn. Ziektes, liefdesverdriet, problemen met de kinderen, een kras op je auto, gezeik op je werk. 

Ik herken het wel. Dat je bij tegenslagen al gauw denkt: waarom moet mij dit overkomen? Dat je het allerliefst zou willen dat het nooit was gebeurd. Het uit je leven bannen. Alleen maar leuke dingen doen. Met leuke mensen. Op leuke plekken. We zijn blijkbaar verleerd om tegenslag en verdriet te aanvaarden. Hoe het komt? De verklaring zoekt De Wachter in onze toenemende focus op de individuele, succesvolle ik. ‘We moeten allemaal fantastisch zijn, vrij zijn, doen waar we zin in hebben. En dat is in een bepaalde mate wel goed, maar het is doorgeslagen. De nadruk ligt te veel op het ikkige, op het eigenbelang, op het zichzelf ontplooien, totdat we onszelf in de plooien niet meer terugvinden. En wat in het gedrang komt, is de zorg voor een ander.’ 

Als je iedere dag uiteenlopende mensen uitgebreid interviewt, zoals ik op NPO Radio 1 doe, kun je af en toe dwarsverbanden leggen tussen de gesprekken die je met je gasten voert. Het is een fijne bijvangst van het interviewen: anderen die je continu voeden met nieuwe inzichten en levenslessen. Kort na dit gesprek met Dirk De Wachter sprak ik de achttienjarige Yazan. Een Syrische jongen die twee jaar geleden zijn thuisland ontvluchtte. Na een voettocht van anderhalf jaar (!) kwam hij aan in Nederland. Op een koude dag werd hij op straat aangesproken door een oudere man op een fiets die hem vroeg waarom hij maar één handschoen droeg. Yazan vertelde zijn verhaal en de man nam hem mee naar huis. Zodat hij zich even kon opwarmen en om hem een compleet paar handschoenen te geven. Inmiddels is Yazan als een broer opgenomen in dit gezin. 

De nadruk ligt te veel op het ikkige. Kijk liever om je heen en ontdek wie je hulp nodig heeft

mischa

Ik zie ze vaak op straat. Mensen die alleen maar aandacht hebben voor hun telefoon. Mensen die verzonken in gedachten van A naar B lopen of fietsen. Die in hun hoofd bezig zijn met hun onuitputtelijke to-dolijstjes. Ook ik loop regelmatig zo rond, denkend: straks nog even Joris appen over die ene opdracht, oh de havermout is op, niet vergeten de tandartsafspraak te verzetten, ik moet Marieke mailen, heb ik eigenlijk wel yoghurt in huis? Kortom, in mijn hoofd alleen maar bezig met ‘ikkigheden’, zoals Dirk De Wachter ze zo mooi noemt.

Ondertussen heb ik niet naar de mensen om me heen gekeken. Misschien liep er wel een klein kind alleen op straat, op zoek naar zijn ouders. Misschien was er wel een oude vrouw gevallen met haar fiets, om zich heen kijkend of iemand haar overeind kon helpen. Misschien ben ik wel ongeïnteresseerd langs een Yazan gewandeld, die maar één handschoen droeg en graag contact met me had gemaakt. Ben ik daardoor een vriendschap voor het leven misgelopen.

Alleen als we de mensen om ons heen echt zien, ontdek je wie je hulp nodig heeft. Wie er met je wil praten. Wie er wat extra aandacht nodig heeft. En juist het belangeloos geven van die hulp en van die aandacht geeft ons een gevoel van zingeving. Dat is pas leuk. 

Lees meer over: Columns, Gezonde geest en Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu