Zo krijg je weer een fris ruikend huis
Verschaalde rooklucht of opdringerige parfums jagen poetsvrouw Diet op de vlucht. Zij zorgt voor een fris ruikend huis, want dat geeft een mens energie.
Gelukkig heb je invloed op de geur in huis. Vloerbedekking ruikt snel muf, ongewassen textiel en ongeluchte sportschoenen (sporttas!) kunnen indringend aanwezig zijn, net als een wc die zijn odeur soms tot in naastgelegen ruimtes verspreidt. Veel mensen lossen dat op door een zogeheten verfrisser op te hangen, maar dat is, sorry, een flutoplossing. Dan kun je beter iets vaker poetsen. Wc-verfrissers bevatten ongezonde, soms giftige ingrediënten waar onze luchtwegen schade van ondervinden.
Ook sommige kantoren en klaslokalen ruiken verschrikkelijk mottig, waardoor je onmiddellijk de neiging hebt ramen en deuren open te gooien. Zet planten neer, die filteren de lucht een beetje. Geuren uit potjes en flesjes zijn meestal niet effectief en vrijwel altijd chemisch nagemaakt, ook als er ‘natuurlijk’ op staat. Voor je longen, slijmvliezen en humeur is dat slecht nieuws.
Leuk allemaal, hoor ik u zeggen. Maar als dat nou allemaal niet helpt? Als je bij binnenkomst blijft denken: bah, muf? Dan is het tijd voor mijn ultieme tip. Want er is een manier om elke ruimte lekker fris te krijgen, zo simpel dat je het misschien niet een-twee-drie gelooft. Komt ie: Zet een raam open. Of twee. Of een heleboel ramen. Laat frisse lucht vrijuit door je huis, kantoor of klaslokaal waaien en merk hoe je mentaal en fysiek opknapt. Dat is geen inbeelding. Het binnenklimaat in de meeste gebouwen is ronduit slecht, vaak zelfs schadelijk voor je gezondheid.
Zelfs in de buurt van snelwegen is de meeste buitenlucht nog steeds beter dan die in veel huizen. Het is niet voor niks dat op de website van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer staat: Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren. Mocht je denken dat je het best goed doet qua ventileren, lees dan even door. Wellicht is er nog iets te verbeteren aan je ventilatiegedrag. Zo moet je na het douchen twee uur lang een raam openzetten, na het koken een kwartier de afzuigkap aan of het keukenraam open en in de woon- en slaapkamer altijd een raam of ventilatierooster open hebben staan.
Er zijn nieuwe huizen waar uit zuinig-met-energie-oogpunt de meeste ramen niet meer open kunnen en een ventilatiesysteem de lucht in huis ververst. Leuk op papier, maar in de praktijk pakt verkeerd en goedkoop toepassen van nieuwe bouwregels, onder het mom van energiebesparing, vaak slecht uit voor wie in die huizen terechtkomt. Trouwens, ook bewoners van oudere huizen moeten een beetje oppassen. Met z’n vieren blaas je tien liter vocht per dag je huis in, mijten en schimmels zijn daar dol op. Het kan dus behoorlijk druk worden in huis als je niet uitkijkt.
Van die beestjes kun je akelige ziektes krijgen, waarvan allergieën, hoofdpijn en astma nog maar de minst erge zijn. Ik ken niemand die helemaal ‘goed’ volgens de regels ventileert. Er moeten dus heel veel mensen met ventileerklachten rondlopen. Verwarming aan, raam open? Dat klinkt tegenstrijdig. Energieverspillend, denk je. Maar dat is dus niet zo. Lucht in huis wordt droog door te ventileren en verwarmt dan sneller, dus het is goedkoper dan vochtige, ongeventileerde lucht. Echt waar.
4 tips voor meer frisse lucht
-
1
Zorg dat frisse lucht je huis in kan en slechte lucht er ook weer uit: zet altijd ventilatieroosters of raampjes tegenover elkaar open.
-
2
Stop de kieren onder deuren niet dicht. Officieel moet onder een deur tegenwoordig een kier van twee centimeter zitten.
-
3
Vervang filters van ventilatiesystemen op tijd, zorg dat roosters en kanalen niet dichtslibben, zet je ventilatiesysteem niet op de laagste stand maar op een iets hogere, al maakt dat nog zo veel lawaai.
-
4
Zet zo vaak mogelijk de deur of een raam open als je thuis bent. Lekker fris.