‘Als je de dood ontkent, ontken je het leven’

Tim Overdiek begeleidt als therapeutisch coach mensen (vooral mannen) die met rouw en verlies te maken hebben. Over de tijd na het verongelukken van zijn vrouw Jennifer in 2009 schreef hij het boek Tranen van liefde.

Tim Overdiek was dertig jaar journalist. In 2017 gooide hij het roer om en werd hij therapeutisch coach. Naast hulpverlener is hij schrijver en geeft hij lezingen.

‘Er bestaat geen simpele handleiding voor hoe je moet rouwen. Maar er zijn wel een paar gulden regels. De voornaamste is: doe het op je eigen manier en in je eigen tempo. En zorg daarbij voor een gezonde balans tussen herstel en bewust stilstaan bij het verlies. Zeker zo’n eerste periode gaat dat vaak vanzelf. Het begint al bij het wakker worden als de plek naast je in bed leeg is. Of bij het gemis van de kleine rituelen die je samen had. Maar het is ook goed om de rouw bewust te doorvoelen. Bijvoorbeeld door de spullen van je geliefde regelmatig door je vingers te laten gaan en herinneringen op te roepen. Stel, je ziet zijn of haar mobieltje liggen, dan kun je terugdenken aan de vaste momenten dat jullie elkaar belden. Wie weet wil je dan het nummer bellen en de voicemail beluisteren.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan