Omgaan met iemand die ziek is. Kan ik iets voor je doen?

Omgaan met iemand die ziek is, vinden veel mensen lastig. Ga je op bezoek of stuur je een kaartje, en wat zet je daar dan op? Tips om een zieke te helpen én tips als je degene bent die hulp nodig heeft.

1. Voor de omgeving

Praat niet, maar luister
‘Schat, ik weet precies hoe je je voelt.’ Of: ‘Een kennis van mijn nicht had dat ook, en die was zo weer beter.’ ­Mensen kunnen behoorlijk ­ongelukkig uit de hoek komen in een gesprek met een zieke. Als je niet weet wat je moet zeggen, zeg dan zo min mogelijk. Stel vooral vragen. Want iemand die ziek is, heeft vaak meer behoefte aan een ­luisterend oor dan een pratende mond.

‘We doen ongelukkige uitspraken omdat we te vroeg gaan praten. Terwijl je altijd eerst heel lang moet luisteren. Hoe meer je luistert, des te kleiner de kans dat je iets verkeerds zegt’, stelt Manu Keirse, auteur van Helpen bij ziekte en pijn. Ben je bang voor ongemakkelijke stiltes, denk dan van tevoren na over de vragen die je wilt stellen. Dat mogen, volgens psycholoog Jeannette Bolck, ook best banale vragen zijn. Zoals: kun je nog poepen? ‘Als iemand moeite heeft met naar de wc te gaan, kan hij daar erg mee zitten. En dan kan het fijn zijn als iemand ernaar vraagt. Zeg er wel meteen bij dat je het ook begrijpt als de zieke geen zin heeft om daarover te praten.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan