Het belangrijkste tijdens de ziekte van je geliefde: Er zijn!

Het is een dinsdagochtend in januari 2017. De burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, en zijn vrouw Femke krijgen te horen dat hij uitgezaaide longkanker heeft. Wat volgt is een ziekteproces van negen maanden. Hoe doe je dat, het begeleiden van een zieke geliefde die onherroepelijk doodgaat?

Boek Femke van der Laan

We zaten met z’n tweeën in een kamertje. Hij zag grauw. We wachtten op de arts. Het was dinsdag, aan het einde van de ochtend, er was net een mri gemaakt. Met deze woorden begint Aan de randen van de dag, het boek dat ik schreef over de zeventienenhalf jaar die Eberhard en ik kregen samen. Het boek heeft als ondertitel Het verhaal van een liefde, en dat is het ook: het boek gaat over onze liefde, van het allereerste begin tot het allerlaatste einde. Dat allerlaatste einde was zijn dood. Een dood die aangekondigd werd door een arts in een kamertje die de woorden sprak: ‘Ik weet even niet waar ik moet beginnen’, en die meteen daarna toch wél wist waar hij moest beginnen en die ons vertelde over vlekken die te zien waren op Eberhards longen en op andere plaatsen in zijn lichaam.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan