Aan een leven zonder seks ga je niet dood

Vraag eens om je heen en je zult horen dat het in heel wat relaties al lang niet meer vlot tussen de lakens. En veel singles hebben helemaal geen seks. Daar weet journalist Elleke van Duin alles van.

Sinds ruim een jaar sta ik droog. Niet qua drank, maar qua seks. Er is nauwelijks activiteit op dat gebied te bespeuren. Ten eerste omdat er niemand voorhanden is (ik ben twee jaar geleden officieel gescheiden en zit niet op Tinder of welke datingsite dan ook), ten tweede omdat ik niet op zoek ben naar een seksuele partner en ten derde omdat ik er helemaal niet mee bezig ben. Mijn seksleven is een stille dood gestorven.

Mijn seks is stuk

Enige rondvraag in mijn omgeving leert dat ik niet de enige ben. Diverse vriendinnen, een aantal met een vaste relatie, een aantal single, doen het ook al een poosje niet meer. Of heel weinig. ‘Zo’n drie keer per jaar komt het er nog van. Dan slaat ineens de vlam in de pan en storten we ons op elkaar. En dat was het dan weer voor de komende maanden’, zegt een van mijn getrouwde vriendinnen. Geen van beide partners gaat vreemd. Ze heeft er inmiddels vrede mee. ‘We hebben het goed samen, dat vind ik het belangrijkste. Eigenlijk is seks best overrated.’

Journaliste Lize Korpershoek (36) kampte met hetzelfde probleem maar liet het er niet bij zitten. Ze wilde weten waarom haar zin in seks binnen haar relaties altijd verdwijnt na de eerste verliefdheid. Het resultaat is de documentaire Mijn seks is stuk (2019). Ze stelt zichzelf vragen als: is liefde houdbaar zonder seks? En: waarom vinden we seks zo belangrijk? Ze betrekt haar vriend en programmamaker Tim Hofman (Spuiten en Slikken, BOOS, Pak de macht) in haar film en laat zich in het ziekenhuis door een seksuoloog onderzoeken of ze wellicht aseksueel is. Dat blijkt niet het geval; zo raakt ze wel degelijk opgewonden van seksspeeltjes en porno. Om echt niets uit te sluiten, gaat ze zelfs een relatie aan met een vrouw. Dat doet Hofmann verdriet, vertelt hij op YouTube. Toch overwint hun liefde; twee jaar later zijn Hofman en Korpershoek nog bij elkaar

‘Seks zorgt voor verbinding met je partner, maar ook met jezelf. In iemand verdwijnen is het mooiste wat er is’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan