Datingtips voor mannen

Voor wie het daten lastig vindt, hebben relatietherapeut Liselotte Visser en bemiddelingscoach Marc Walle prima tips. 

‘Je relatie-ervaringen uit het verleden in combinatie met de partnerkeuze kunnen je datinggedrag negatief beïnvloeden. Je hoort vaak zeggen: luister naar je intuïtie, maar als je net een vechtscheiding achter de rug hebt, dan geeft jouw intuïtie het verkeerde advies.’ Dat is de conclusie uit het promotieonderzoek van Liselotte Visser, relatietherapeut, family mediator en Gz-psycholoog. Sinds 1985 is ze verbonden aan datingsite Mens & Relatie, waar ze singles coacht en helpt bij het in kaart brengen van hun datingprobleem.

‘Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen op het gebied van daten is dat mannen ontzettend zwart-wit zijn in hun denkpatronen. Aan het gezicht van een man zie je meteen of hij zijn date leuk vindt of niet. Een vrouw laat zich niet zo snel in de kaart kijken en doet haar best om er nog iets leuks van te maken. Maar als de man al besloten heeft dat hij de ander niet ziet zitten, wordt het ook niks meer. Mannen zijn ook in hun dategedrag nogal passief. Ze hebben direct hun oordeel klaar, doen geen moeite meer om de vrouw te ontdooien als zij niet direct bevalt.

Voor een onenightstand wil hij een mooie vrouw, voor een duurzame relatie een vrouw die hem in zijn waarde laat

Ik zie vrouwen vaak hard werken in een gesprek om het nog gezellig te maken, mannen gooien direct het bijltje erbij neer. Het omgekeerde is ook waar: vindt hij haar wél meteen leuk, dan geeft hij vol gas en doet enorm zijn best om haar in te pakken. Vrouwen blijken, anders dan vaak gedacht, veel meer uiterlijk gericht te zijn dan mannen. Wat Visser ook opvalt: ‘Je hoort altijd dat mannen graag een mooie vrouw willen. Ja, wel voor een onenightstand. Maar voor een duurzame relatie wil hij vooral een vrouw die hem in zijn waarde laat. Zijn liefdesgeluk wordt bepaald door de manier waarop zij hem behandelt.’

Tips van de psycholoog

Liselotte Visser ontwikkelde in samenwerking met twee andere psychologen vorig jaar een serie datingtips voor zowel mannen als vrouwen.

  • Train je zelfvertrouwen ‘Veel vrouwen houden van mannen die zelfvertrouwen uitstralen. Is het bij een vrouw juist wel ontwapenend als ze zegt zenuwachtig te zijn voor een date, een verlegen of onhandige man is niet aantrekkelijk. Klinkt ongeëmancipeerd, maar het is wel de harde waarheid. Oefen dus met je lichaamstaal. Doe moeite om er goed uit te zien. Ga shoppen met iemand met een goede smaak. Fake it till you make it.’

  • Toon initiatief  ‘Vrouwen vinden niets zo irritant als een man die zegt: ‘Zeg jij het maar.’ Als mensen lang getrouwd zijn, is meestal de vrouw degene die alles regelt en beslissingen neemt. Over waar de vakantie naartoe gaat, over wat er gegeten wordt en waar. Veel mannen laten zich dat lekker aanleunen en denken dat dat normaal is. Ook bij een nieuwe relatie. Maar als je wilt daten, dan moet je als man het voortouw nemen. Wees actief en organiseer iets leuks.’

  • Houd het positief ‘Mannen hebben vaak een maatje met wie ze leuke dingen doen, maar praten doen ze met een vrouw. Met als gevolg dat ze tijdens een date al gauw over hun gebreken en zwakheden gaan vertellen. Niet doen! Want die vrouw zal zeker geïnteresseerd luisteren, maar daarna wil ze niet meer met je uit. Vrouwen willen graag helpen en zullen er niets over zeggen, maar de zin in jou is weg.’

  • Bouw het rustig op ‘Loop niet te hard van stapel bij een eerste date. Als je te veel je best doet, is dat bedreigend voor een vrouw. Dus niets doen is fataal, maar in de overdrive gaan óók. Zeg niet steeds hoe leuk ze is, hoe mooi ze eruitziet, dan schiet je je doel voorbij. Enthousiasme is goed, maar bouw het rustig op. Bloemen of cadeautjes meenemen naar de eerste date is ook geen goed idee. Je kent haar immers helemaal nog niet.’

Lees ook deze bijlage

Niet erg als je een caoch nodig hebt

Dat mannen wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, ondervond ook Marc de Walle (48), initiatief van bemiddelingsbureau vindjedroomparner.nl. Van nature nogal verlegen keek hij altijd vol bewondering naar mannen die veel extraverter waren dan hij. ‘Als je goed kunt praten en lef hebt, heb je eerder succes en vinden vrouwen je aantrekkelijker, was mijn overtuiging.’ Op latere leeftijd begon De Walle aan de hbo-opleiding toegepaste psychologie. Om werkervaring op te doen, ging hij bij een relatie- bemiddelingsbureau werken om later zelf vindjedroompartner.nl te beginnen. ‘De drempel is hoog om toe te geven dat je er zelf niet uit komt en een coach nodig hebt om écht in contact te komen met vrouwen. Mannen gaan net zo lang door tot het niet meer gaat. Dan is het al bijna te laat. Dan zitten ze zo slecht in hun vel dat ze dat uitstralen en nog maar weinig aantrekkingskracht uitoefenen op vrouwen.’

Tips van de bemiddelingscoach

Als bemiddelingscoach merkt Marc Walle dat mannen het lastig vinden om zich kwetsbaar op te stellen. Hij heeft tips.

  • Breng jezelf in kaart Wie ben je en wat voor een vrouw of man wil je vinden? Weet je dit niet, consulteer anderen. Vrienden, vriendinnen, desnoods een coach. Vraag bijvoorbeeld vijf vrienden naar jouw beste eigenschap. Waarom gaan ze graag met je om? Wat voor type vinden ze bij je passen?

  • Denk in details Veel mensen schrijven op hun datingprofiel: ‘Ik ben spontaan en ik houd van reizen’. Maar denk verder: wat maakt jou spontaan? Zorg voor een zo concreet mogelijk datingprofiel.

  • Wees geïnteresseerd Praat niet te veel over jezelf tijdens een date. Of heel negatief over je ex. Dwing jezelf vragen te stellen. Wees nieuwsgierig, houd het positief.

  • Blijf niet appen Blijf niet te lang appen of mailen. In je hoofd maak je iemand snel mooier dan zij of hij is. Spreek zo snel mogelijk live af. Je wilt iemand in de ogen kijken, haar of zijn stem horen, de lichaamstaal zien. Wil iemand niet afspreken? Stop met het contact.

  • Zorg voor een recente foto Bij voorkeur gemaakt door een fotograaf, niet door een vriend na tien bier. Een foto moet een waarheidsgetrouwe indruk geven. Zodat wanneer je een live date hebt, iemand jou meteen herkent.

  • Vraag om feedback Heb je een date gehad met een vrouw, maar zegt ze dat ze geen klik voelt voor een vervolgafspraak, vraag dan om feedback. Vraag wat je de volgende keer anders kunt doen. Je steekt er wellicht wat van op en je laat ook blijken dat je bereid bent om iets te veranderen. Ook al wil een vrouw je niet nog een keer zien, ze zal deze vraag toch op prijs stellen.

Lees ook deze bijlage

Wandeldate

Om toch een date in levenden lijve te kunnen ontmoeten, sloegen de Nederlandse singles vorig jaar massaal aan het wandelen. Het is prettig tijdverdrijf, je hoeft elkaar niet steeds aan te kijken en omdat je tijdens het lopen ruimte in je hoofd krijgt, ontstaan er vanzelf interessante gesprekken. Wandeldate.nl bestaat al sinds 2014 en hielp sindsdien ruim 1000 singles aan een liefdespartner. Momenteel staan er meer vrouwen ingeschreven dan mannen, dus heren, meld u aan! Naast wandelen organiseert dit platform ook hardl­­oop- of fietsactiviteiten voor diverse leeftijdsgroepen.

Lees ook deze bijlage
Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu