Worden wij samen oud?

Als je op latere leeftijd, zeg maar boven de vijftig, gaat scheiden, loop je het risico in je eentje oud te worden. Dat hoeft niet erg te zijn. Maar voorkom dan wél dat je eenzaam wordt, geen nieuwe relatie aandurft of dat je er niet meer op uit gaat en afstompt. 

We leven langer in gezondheid. Dat is fijn, omdat we zo meer kunnen genieten van ons pensioen, van vrienden en familie, van het leven. Maar het roept ook vragen op. Zoals: wat ga ik doen met al die extra tijd? En: met wie ga ik die tijd doorbrengen? Niet alle mensen besluiten bij de levenspartner te blijven met wie ze ooit zijn begonnen aan kinderen, aan een huis en een carrière. Mannen en vrouwen scheiden op steeds hogere leeftijden. Is hier sprake van een trend? En is het wel zo verstandig om een duurzame relatie te verbreken? Is de kans niet groot dat je dan eenzaam oud zult worden?

Karel is de vijftig gepasseerd als hij zich meldt in mijn praktijk. Hij heeft een week geleden besloten om ‘even ergens anders te wonen’ dan in het echtelijk huis. Hij drinkt te veel, minstens een fles wijn per dag. En hij vindt het moeilijker dan gedacht om zijn carrière af te bouwen, een besluit dat hij op zijn vijftigste heeft genomen omdat hij toen zijn schaapjes op het droge had. Karel wil vooral uitzoeken of hij zijn huwelijk nog kan redden.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan