Zo houd je de relatie met je ex goed

Anneke de Groot is financieel echtscheidingsdeskundige, familiemediator en gezinscoach. Ze geeft acht tips voor een goede relatie met je ex. ‘Om een nieuwe, stevige basis te creëren moet je elkaar het beste gunnen.’

1 Schakel hulp in

Eén van de grootste valkuilen is het onderschatten van hoe complex een scheiding is. Een scheidingstraject is emotioneel zwaar: je moet met jezelf aan de slag, je maakt je zorgen om de impact die de scheiding heeft op je kinderen, je toekomst is onzeker en je moet financieel en fiscaal van alles afhandelen. Het is keihard werken om ervoor te zorgen dat jullie gezinsleven op een nieuwe manier vorm krijgt. Het hele scheidingsproces valt of staat dan ook met het krijgen van de juiste hulp, zowel op emotioneel, financieel en fiscaal vlak.

2 Gun jezelf en de ander tijd

In de beginfase is er veel emotie. Het is goed om allebei te herkennen dat die emoties er zijn en tegelijkertijd af te spreken om niet in je boosheid of vanuit verdriet emotionele schade aan te richten bij de ander of jullie kinderen. Weet dat de beginfase rauw is, maar dat het beter wordt naarmate de tijd verstrijkt. Gun jezelf die tijd, en de ander ook. Is het bijvoorbeeld jullie voornemen om samen de verjaardagen van de kinderen te vieren, maar lukt dat het eerste jaar nog niet? Accepteer dat en bespreek het met de kinderen. ‘We willen graag jullie verjaardag samen vieren, maar papa en mama zijn nog te verdrietig. Volgend jaar lukt het wel.’

Gescheiden zijn betekent misschien dat je nog meer moet communiceren dan tijdens je huwelijk

3 Blijf communiceren

Gescheiden zijn betekent misschien nog wel meer communiceren dan tijdens je huwelijk. Op het moment dat je stopt met communiceren en verwacht dat de ander ‘na al die jaren’ wel weet wat je wensen zijn, gaat het mis. Maak je wensen concreet en specifiek. Sta je in de file en lukt het niet om de kinderen op het afgesproken tijdstip bij de ander te brengen? Bel dan meteen. Baal je ervan dat de gymtas voor de zoveelste keer in het andere huis is blijven liggen? Spreek je behoeftes uit: Ik vind het fijn als … Ook een goede vraag om elkaar te stellen: wat helpt jou om deze situatie beter te maken? Als je leert om op die manier met elkaar te praten, is een grote horde genomen. 

4 Maak een gezinsplan

Als je uit elkaar gaat en je hebt kinderen, ben je verplicht om een gezinsplan te maken waarin je samen afspraken vastlegt. Voor, tijdens en na de scheiding zijn jullie als ouders de basis van het gezin. Daar verandert niets aan. In plaats van je in alle bochten te wringen om een plan te maken tot het moment dat jullie jongste kind achttien is, is het fijner om een tijdelijk plan te maken. Kijk een jaar vooruit, of een halfjaar, en evalueer het plan daarna samen. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen samen het gesprek aan te gaan over de zorgen, eisen en wensen rondom het functioneren van het gezin, maar dat gesprek ook te voeren met jullie kinderen.

5 Laat je kind zien: wij zijn nog steeds jullie basis

Belast je kind niet met allerlei details over de scheiding, ook niet onder het mom van eerlijkheid. Heeft je kind er iets aan om te weten waarom jullie huwelijk niet meer werkt? Nee. De scheiding gaat over het verbreken van de liefdesrelatie tussen twee volwassenen, niet over de relatie met jullie kind. Daarnaast is er voor een kind niets pijnlijker dan de ene ouder iets naars over de andere ouder te horen zeggen. Ga aan de slag met je eigen emoties, bewaar emotionele gesprekken voor momenten dat de kinderen slapen en schakel desnoods hulp van een expert in om jullie in dit proces te begeleiden. Het doel is om je kind tijdens de scheiding en in de periode daarna te laten zien: wij zijn je basis, je kunt altijd op ons rekenen.

6 Stem jullie verhaal naar de buitenwereld samen af

Wijs geen schuldige aan bij het communiceren van jullie scheiding naar de buitenwereld. Stel jezelf twee vragen als je iemand iets vertelt over jullie scheiding: Hoe is het voor mijn ex-partner als ik dit aan een ander vertel? En: wat voegt het toe aan de kwaliteit van mijn leven als ik dit vertel? Natuurlijk wil je af en toe ook je hart luchten. Doe dat liever bij een vriend of vriendin die niet bij jullie allebei betrokken is dan bij familie. Als opa’s en oma’s allerlei ins en outs weten van de scheiding, zullen ze geneigd zijn om partij te kiezen. Gevaar is dan ook dat irrelevante details alsnog bij de kinderen terecht komen. Kortom: het is handig om samen te praten over hoe jullie het verhaal van de scheiding vertellen aan de buitenwereld.

7 Reflecteer op je eigen aandeel

Ga met jezelf aan de slag door te reflecteren op welk aandeel jij hebt gehad in jullie relatie en het verbreken daarvan. Vind je dat moeilijk, zoek dan hulp bij een therapeut. Als het ontbreekt aan zelfreflectie, is het moeilijk om een goed nahuwelijk te hebben. Juist door je eigen aandeel te zien en actief bezig te zijn met het creëren van een nieuwe toekomst voor jezelf, is er ruimte om open het gesprek met de ander aan te blijven gaan.

8 Gun jezelf en de ander het beste

Misschien wel het belangrijkste: een goed nahuwelijk is een bewuste, rationele keuze om het juiste te kiezen voor jezelf, de ander en jullie kinderen. Als je jezelf een slachtofferrol toebedeelt, krijgt de ander automatisch de daderrol. Daar kom je samen niet goed uit. Gun jezelf en de ander het beste, dan creëer je samen een nieuwe, stevige basis. 

Anneke de Groot is financieel echtscheidingsdeskundige, familie-mediator en gezinscoach en oprichter van gezinsvriendelijkscheiden.nl.

Lees ook deze bijlage
Lees meer over: Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu