Verslaafd aan je smartphone

Marlous de Haan schreef een boek over nomofobie: overmatig smartphone-gebruik. Het aantal mensen dat hier last van heeft neemt hand over hand toe.

© Bas van den Biggelaar

Raak jij in paniek als je je smartphone bent vergeten, even geen wifi-verbinding hebt of niet meteen mag kijken wie jou dat berichtje heeft gestuurd? Neem jij je smartphone mee naar de wc en is ’s morgens bij het wakker worden het eerste wat je doet je smartphone pakken? Bij veel ja’s op deze vragen is de kans groot dat je aan nomofobie lijdt: de overmatige angst voor ‘no mobile phone’.

Het lijkt misschien alsof de mobiele telefoon er altijd al is geweest, maar pas 30 jaar geleden zag het woord ‘smartphone’ het levenslicht. En natuurlijk is het een enorm handig apparaatje gebleken en kun je eigenlijk niet meer zonder, maar dat kan extreme vormen aannemen. Het aantal mensen met een overmatige angst om even niet bereikbaar te zijn, loopt wereldwijd op naar zo’n 80%!

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan