Als vrouwen nou een paar uurtjes meer zouden werken

Hoe komt het toch dat het in het Nederlands DNA lijkt te zitten dat vrouwen nauwelijks fulltime werken? Journalist Liesbeth Staats: ‘We hebben in ons land een heel streng afgebakend idee over wat een goede moeder is.’

Liesbeth Staats (49) is journalist en presentator. Ze werkte onder meer bij NOS Jeugdjournaal, EenVandaag en Brandpunt. Tegenwoordig presenteert ze het BNR-programma Koplopers en op NPO Radio 4 De Ochtend van 4. Onlangs verscheen haar boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) (De Bezige Bij). Ze is getrouwd, heeft twee zoons en heeft altijd fulltime gewerkt.

Het was groot in het nieuws: Nederlandse vrouwen krijgen 40 procent minder pensioen uitgekeerd dan mannen. In 2018 ontvingen mannen gemiddeld € 34.000 aan pensioenuitkering; vrouwen € 20.000. Een groot verschil, ook vergeleken met de situatie in de ons omringende landen. Alleen in Cyprus krijgen vrouwen relatief nóg minder pensioen. Verklaringen voor de Nederlandse pensioenkloof: de lagere arbeidsparticipatie en dus het loon van vrouwen in het verleden.

Journalist Liesbeth Staats keek niet op van het nieuws. In 2020 maakte ze de documentaireserie Waarom werken vrouwen niet? over ‘parttime paradijs Nederland’ dat door vrouwen wordt bevolkt; nu is er het boek Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) over hetzelfde onderwerp. De kwestie die ze in zowel serie als boek behandelt – oorzaken en gevolgen van de lagere arbeidsparticipatie van vrouwen – leiden linea recta naar dit verschil in pensioenuitkering. Sleutelwoord: deeltijdwerken.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan