Deze mensen doen vrijwilligerswerk. Vijf portretten

Vrijwilligerswerk doen is fijn voor wie je het doet. Maar het is óók een manier om je eigen geluk, welzijn en tevredenheid over het leven te vergroten. En iedereen kan het, zegt hoogleraar vrijwilligerswerk Lucas Meijs: ‘Vraag jezelf eens af waarom je géén vrijwilligerswerk doet.’

Jason Calmez (52) is kok in de wijkkeuken van welzijnsorganisatie Diverz.

‘Ik ben geboren op Curaçao en opgegroeid in Amerika. Honkbal was in mijn jeugd mijn lust en mijn leven. Op zeventienjarige leeftijd bereikte ik het Triple A-niveau. Dat is het hoogste spelniveau in de Minor League Baseball in de Verenigde Staten. Toen sloeg het noodlot toe. Ik kreeg een motorongeluk. Zo’n beetje alles in mijn lichaam was gebroken. Dat betekende het einde van mijn honkbalcarrière.

Ik heb toen een opleiding als kok gevolgd. Vrienden haalden me over om naar Nederland te komen. Ik woon hier nu elf jaar. Helaas heb ik nog altijd forse klachten als gevolg van het ongeluk. De pijn in mijn rug gaat niet weg, ook al ben ik in behandeling bij een pijnpoli.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan