Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Twijfelaars denken vaak dat ze geen vrijwilligerswerk kunnen doen of er geen tijd voor kunnen vrijmaken. Zet door! Want uit veel onderzoeken blijkt dat vrijwilligerswerk de kwaliteit van je leven vergroot.

Nederland is koploper in vrijwilligerswerk. Bijna de helft van de inwoners boven de vijftien jaar heeft zich afgelopen jaar minstens één keer onbetaald ingezet voor de samenleving. Niet zo gek, want vrijwilligerswerk is allang niet meer iets nobels dat veel tijd kost en een wat stoffig imago heeft. Integendeel, zo blijkt uit rapporten van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Zingeving – iets willen betekenen voor anderen en de maatschappij – is nog steeds het belangrijkste motief, maar dikwijls is vrijwilligerswerk ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling.

De mogelijkheden zijn eindeloos 

Nieuwe dingen leren, nieuwe mensen leren kennen en het vergroten van baankansen zijn vaker dan vroeger redenen om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Vaak geeft het nieuwe inzichten, iets dat vrijwilligers als verrijkend ervaren. En de mogelijkheden zijn eindeloos: zo kun je museumbezoekers rondleiden, een historische tuin onderhouden, koffieschenken in de kantine van de atletiekvereniging, een wandeling maken met een bewoner van een verpleeghuis, een bestuursfunctie vervullen bij een stichting, jongeren helpen hun financiën op orde te krijgen of weidevogels tellen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan