Beesten & baasjes

Vanwege corona waren ‘pandemie-pups’ niet aan te slepen. Meer mensen dan ooit dachten dat ze het leuk zouden vinden een dier in huis te nemen. Een huisdier kan inderdaad ontzettend goed zijn voor een mens. Maar is een mens ook goed voor een dier?

Alexander met Pepper

Welke positieve invloed hebben dieren op onze gezondheid?

Uit onderzoek blijkt dat een huisdier zorgt voor een ver­laging van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Hart- en vaatziekten schijnen minder vaak voor te komen bij hondenbaasjes, want een hond uitlaten betekent automatisch meer beweging. De sociale contacten die je tijdens je vaste uitlaatrondje opdoet, zijn goed voor je psychisch welzijn. Een huisdier kan ook stress verminderen.

Heeft het nog meer mentale voordelen?

Veel mensen zien dieren als een lid van het gezin. Een kameraad die niet oordeelt en er altijd voor je is. Je kunt je verhaal kwijt en je voelt je begrepen. Dat kan je door moeilijke tijden helpen en verdrijft gevoelens van eenzaamheid. Als je een dier knuffelt of aait, zorgt dat bovendien voor positieve gevoelens.

Is het voor kinderen een pre om met huisdieren op te groeien?

Een huisdier helpt kinderen bij de ontwikkeling van hun emotionele en cognitieve vaardigheden. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en eigenwaarde, omdat ze zien hoe belangrijk ze zijn voor hun huisdier. De kanttekening hierbij is dat je kinderen nooit zelfstandig voor een dier kunt laten zorgen. Je moet als ouder altijd goede begeleiding geven.

Is een mens ook goed voor een huisdier?

Als je huisdieren vergelijkt met hun wilde soortgenoten van een paar duizend jaar geleden, dan leiden ze een onnatuurlijk leven. Maar dat wil niet zeggen dat ze in hun huidige situatie slechter af zijn. Vergelijk het maar met mensen. Wij zijn ook geen jager- verzamelaars meer, maar hebben onszelf gedomesticeerd. We wonen in huizen, we slapen in een bed, we kopen eten in de supermarkt. In theorie kun je langs diezelfde lijn denken over huisdieren. Ze genieten van beter uitgebalanceerd voedsel dan wanneer ze dat zelf zouden moeten zoeken, ze krijgen betere gezondheidszorg dan pak ‘m beet vijftig jaar geleden. Als je ervan uitgaat dat ze een goed baasje hebben, dan kan een mens zeker goed zijn voor een huisdier.

‘Het klinkt suf, maar ik werd dankzij onze puppy een andere man’

ALEXANDER

Het leven van Alexander Hilberts (47) nam een andere wending door een poedel genaamd Pepper.
‘Te hard werken, niet bewegen, kettingroken, slecht eten, amper tijd voor mijn gezin. Zo zag mijn leven er jarenlang uit. Ik was in alle opzichten een ongezond persoon en daardoor niet gelukkig. Dat brak me langzaam op, wat in 2019 resulteerde in een burn-out. In de periode daarna zweefde ik tussen twee standen: zo snel mogelijk aan de slag willen óf denken dat ik niks kon. Op de dagen dat ik dacht dat ik niks kon, deed ik ook niks. Ik miste elke structuur.
Totdat mijn vrouw op een zondagochtend zei: ‘Hé, kijk hier eens naar!’ Het was een nestje poedels. We zijn dezelfde dag nog vanuit
Hilversum naar Groningen gereden om de hondjes te bekijken. En daar zat Peppertje.
Ik was vanaf de eerste dag vaak alleen met hem thuis, want mijn vrouw werkt overdag en de kinderen zitten op school. Nietsdoen is met een pup geen optie, dus ik ging veel met hem wandelen. In het bos, op de hei. Dat werkte zo bevrijdend. Ik kwam uit mijn hoofd en in het nu. Ik stopte met roken, viel dertien kilo af, maakte kletspraatjes met andere hondenbezitters. Er was door Pepper ineens weer gezelligheid en nieuwe energie in mijn leven. Het klinkt suf, maar ik werd een andere man. En dat ben ik nog steeds, dankzij een poedel genaamd Pepper die mijn leven redde.’

Hoe is het gesteld met het welzijn van huisdieren in Nederland?

Er zijn veel situaties waarin het uitstekend gaat. Dat is het geval bij mensen die veel rekening houden met de wensen van hun huisdier. Konijnen die lekker kunnen graven, vogels die kunnen vliegen. Dat is de ene kant van het spectrum. Er zijn helaas ook situaties waarin dieren worden mishandeld of verwaarloosd. En we doen onze huisdieren soms onbewust leed aan, omdat we te veel vanuit onszelf redeneren, bijvoorbeeld: ik heb zin om mijn kat te knuffelen, dus ik pak ‘m op. Het is voor het dier veel prettiger als hij of zij zelf de keuze kan maken om een mens te benaderen of niet.

‘Ik vind het heerlijk om te zien hoe de kippen op elkaar reageren’

ELLEN

Ellen Jansen (37) is dol op haar kippen, die allemaal hun eigen persoonlijkheid én naam hebben.
‘Toen we naar een vrijstaand huis in de Achterhoek verhuisden, wilden we graag eieren eten van onze eigen kippen. We kwamen uit bij stichting Red een Legkip, die overgebleven kippen ophalen uit schuren die zijn leeggehaald voor de slacht. Het idee is dat deze kippen alsnog een heerlijk leven krijgen op een nieuwe plek, maar de eerste kip die via de stichting bij ons kwam, was zo uitgeput dat ze meteen de eerste dag overleed. Toen ben ik zo boos geworden op de hele bio-industrie dat ik direct ben gestopt met het eten van alles wat dierlijk is. Dus ook met eieren, die laten we de kippen nu lekker zelf opeten.
We hebben momenteel negen hennen en één haan. Hij heet Rex, omdat zijn vleugels veel te klein zijn voor zijn lichaam, waardoor hij op een T-Rex lijkt. De hennen hebben ook allemaal een naam die bij ze past. Zo hebben we Pier, omdat ze dol is op pieren. En Ninja, die naar je toevliegt als ze ziet dat je rondloopt met eieren. Ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid. Dat vind ik leuk, want je kunt ze echt uit elkaar houden. Ik vind het heerlijk om bij ze te zitten en te zien hoe ze op elkaar reageren. De geluidjes die ze maken, de zorgzaamheid van de haan voor zijn vrouwtjes. Ze reageren ook absoluut op mij. Zodra ik de knip van de achterdeur haal, komen ze met z’n allen op me afgerend.’

Vermenselijken we onze huisdieren te veel?

We vermenselijken ze te veel als we ze kleertjes aantrekken. Of meenemen naar feestjes omdat we denken dat ze dat leuk vinden. Maar ook wanneer we er een tweede kat bijnemen, omdat het vanuit ons oogpunt gezellig is om een vriendje te hebben. Dat vinden katten niet per se leuk, want een kat is een solitair dier. Tegelijk vermenselijken we onze dieren soms te weinig, waarbij de kat opnieuw een goed voorbeeld is. We denken vaak: makkelijk, een kat, daar heb je weinig werk aan. Maar een kat heeft ook behoeftes. Hij kan prima alleen zijn, maar geen kat vindt het prettig om de hele dag alleen te zitten zonder prikkels. Net als mensen, eigenlijk.

Moet je het een hond aandoen om driehoog-achter te wonen zonder soortgenoten?

Een hond is een roedeldier, maar het is niet per se nodig om meerdere honden samen te houden. Het gezin kan ook als roedel fungeren, mits je genoeg optrekt met je hond. Dat gaat verder dan drie keer per dag een rondje slenteren terwijl je zelf bezig bent met je telefoon. Je hond heeft daarnaast regelmatig behoefte aan contact met andere honden. Dollen in het park, aan elkaar snuffelen en samen spelen. Alles is goed, zolang je hond maar even echt hond kan zijn.

‘Andere mensen sporten of spreken af met vrienden, ik ga naar mijn paard’

Joyce

Joyce van Asselt (35) is elk vrij uurtje te vinden bij haar paard Philo, die in een kudde van veertien soortgenoten leeft. ‘Ik rijd al sinds mijn kindertijd paard en heb een opleiding Paardenhouderij gedaan. Het is altijd mijn grote droom geweest om ooit een eigen paard te hebben, maar er waren steeds redenen om dat niet te doen. Te duur, te veel werk, te tijdrovend. Toen ik door een paniekstoornis een tijd thuiszat, maakte ik mezelf wijs dat ik me beter op andere dingen kon focussen dan op paarden en er niets aan miste. Maar na deze vervelende periode begon het toch weer te kriebelen. Ik besloot op zoek te gaan naar een paard om te verzorgen, om te kijken hoe dat zou voelen.
Van vroeger wist ik al dat paarden een goede invloed op me hebben. Mijn man noemt het vitamine P, omdat hij merkt dat ik helemaal opgeladen ben als ik bij de paarden ben geweest. Mijn eerste keer terug op stal voelde als thuiskomen en al snel opperde mijn man om toch eens te gaan kijken naar een eigen paard. Hij zag hoeveel beter ik in mijn vel zat als ik regelmatig bij de paarden kwam en gunde mij een paard dat helemaal van mezelf was. Niet lang daarna plunderde ik mijn spaarrekening en kocht ik mijn eerste eigen paard. Dat is nu vijf jaar geleden en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Andere mensen gaan sporten of spreken af met vriendinnen, ik ga naar mijn paard. Philo is mijn rustpunt, mijn uitdaging en mijn ontspanning. Elke dag ben ik bij hem, behalve als ik op vakantie ben. Maar dat is al drie jaar niet gebeurd.’

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Coronatijd

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu