‘Mijn adoptieverhaal is een leugen’

Mischa werd geboren in Zuid-Korea en door Nederlandse ouders geadopteerd. Amanda werd samen met haar oudere zus ter adoptie afgestaan in Sri Lanka. Beide vrouwen gingen op zoek naar hun roots en kwamen er tot hun verbijstering achter dat er niets klopte van de verhalen rond hun afkomst.

Foto @ Ruud Baan

Mischa Blok (46) is radiomaker, single en moeder van twee kinderen. 
Haar hele leven groeide Mischa op met het verhaal dat ze in Zuid-Korea als tweejarig meisje te vondeling was gelegd bij een kindertehuis. Er was een briefje met haar naam en geboortedatum op haar kleding gespeld. Toen Mischa drie jaar was, werd ze geadopteerd door liefdevolle Nederlandse ouders. Ook zij namen het vondelingverhaal voor waar aan. De werkelijkheid bleek totaal anders.

‘Pas toen ik zelf een kind had in de leeftijd waarop ik was afgestaan, besefte ik dat het niet waar kon zijn’, vertelt ze. ‘Mijn zoontje van tweeënhalf volgde me overal. Ik zei een keer tegen hem: ‘Je moet heel eventjes hier wachten’, en hij kwam me voor de zoveelste keer achterna. Het besef dat je een kind van twee niet te vondeling kúnt leggen omdat hij of zij gewoon achter je aan komt, sloeg me in het gezicht. Ik nam contact op met de adoptieorganisatie in Korea. Hadden zij echt niet meer informatie?’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan