De ideale partner bestaat niet

Sommige mensen gooien bij elke prille relatie al snel het bijltje erbij neer, want ‘het zal wel weer niks worden’. Dat heet zelfsabotage, legt relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven uit. Hij adviseert: neem genoegen met wat er wel is, in plaats van te blijven zoeken naar wat niet kan.

In Nederland gaan elke dag honderd stellen uit elkaar. Daarvoor geven ze allerlei redenen op (aan het Centraal Bureau voor de Statistiek), met als top drie: ‘we zijn op elkaar uitgekeken’, ‘er is geen vertrouwen meer’, en ‘onze karakters botsen’. Ook ‘een ander in het spel’ en ‘onverenigbare toekomstplannen’ staan in dit rijtje. Maar wat er niet in staat, is zelfsabotage. Toch maken veel mensen zelf hun relatie stuk zodra hen het liefdesgeluk toelacht. Waarom doen ze dat? Wie zijn die mensen?

Marije zoekt me op omdat ze wil ‘leren daten’. De relaties in het leven van deze accountant van drieëndertig waren kort en hevig. Marije heeft bijvoorbeeld een zoontje overgehouden aan een relatie van zes maanden. Haar vraag is: hoe leer ik de rode vlaggen herkennen? Welke mannen zullen me niet verlaten of bedriegen? Gaandeweg de gesprekken komen we uit bij een ander thema: hoe komt het dat Marije zelf steeds aanstuurt op een crisis plus relatiebreuk zodra haar ‘onbetrouwbare’ dates veranderen in lieve, zorgzame partners?

Eeuwige ideaalbeelden

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan