Pleidooi voor 2 bedden

Hè wat ongezellig: niet met je geliefde samen slapen. Journalist Saskia Smith kan rekenen op opgetrokken wenkbrauwen als ze vertelt dat haar man en zij regel­matig apart slapen. Dan gaat het vast en zeker niet goed met haar huwelijk.

Afgelopen nacht heb ik heerlijk geslapen. Want ik sliep op de bank. Alleen. En dat was niet omdat ik ruzie had met mijn man, maar omdat wij niet altijd even goede bedpartners zijn. Dat laatste zal ik even uitleggen voordat het verkeerd wordt begrepen. Onze waak- en slaapritmes lopen niet altijd synchroon. Evenals de manier waarop we slapen: hij draait en woelt, ik eigen me alle kussens en beddengoed toe. Met als resultaat dat we elkaar om de haverklap wakker maken. En dat gaat best lang goed, maar soms moeten we even bij­tanken en willen we gewoon een flink aantal uren achter elkaar ongestoord kunnen slapen. En dat doe ik dus op de bank. Als ik dat vertel, vragen mensen zich af of het wel goed gaat tussen ons. Is dat apart slapen geen slecht teken? Hebben we genoeg van elkaar? Niks van dat alles. Het gaat prima tussen ons en we hebben nog lang niet genoeg van elkaar. Maar een goede nachtrust is ook fijn. De eerste keer dat ik dat merkte, was toen ik jaren geleden voor mijn werk in een hotel sliep. En voor het eerst sinds lange tijd uitgerust wakker werd.

Samen op drie vierkante meter
Het is eigenlijk een raar gegeven. Het eerste deel van je leven slaap je alleen in een bed, en dan ontmoet je je geliefde en wordt er van je verwacht dat je elke nacht samen het bed deelt. Dat delen staat blijkbaar symbool voor je status als stel. Niet samen elke nacht in bed? Dan ook geen serieuze relatie. En dus kruip je, omdat het nu eenmaal zo hoort, in het slaapaura van de ander. Verschillende slaapritmes, verschillende bed­gewoontes als woelen, slaappraten of snurken moeten overboord ­worden gegooid. Als je van elkaar houdt, dan doet dat er niet toe, toch? Maar hoe lekker slaap je nu écht samen op pak ’m beet drie vierkante meter? Zelfs die eerste nachten, als je bijna stikt van verliefdheid en nahijgt van de onstuimige seks in elkaars armen in slaap valt, word je halverwege de nacht naar je eigen helft gedirigeerd – of duw je zelf de ander die kant op. En dat zegt helemaal niks over hoe lief je elkaar vindt en hoe gek je op elkaar bent. Lekker slapen gaat gewoon het beste solo.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan