Wakker liggen van de schulden

Diana en Raymond hebben geldzorgen of geldzorgen gehad. Beide liggen ’s nachts nog vaak wakker over alle rekeningen die op de mat vallen.

Diana: ‘Als de bel onverwacht gaat denk ik: deurwaarder’

Diana Vriends (32): ‘Mijn auto moest deze week APK-gekeurd worden. Daar heb ik een paar nachten slecht van geslapen. Er gaan dan allerlei doemscenario’s door mijn hoofd: dat er een dure reparatie nodig is die ik niet kan betalen. En dat ik dan geen auto meer heb om naar mijn werk te gaan, en ik mijn baan kwijtraak. Ik denk dat ik elke maand wel twee nachten slecht slaap vanwege geldzorgen. Dat komt ook doordat ik in het verleden grote schulden heb gemaakt. Jarenlang gaf ik te veel geld uit aan uitjes en kleding. Waarschijnlijk omdat ik vroeger gepest ben en nieuwe kleding een manier was om positief op te vallen. Ook durfde ik nooit nee te zeggen als iemand vroeg of ik ergens mee naartoe ging, ik was bang dat ik anders niet meer meegevraagd zou worden. Op het dieptepunt had ik twintigduizend euro schuld. Mijn ex-vriend is toen mijn financiën gaan beheren. Later heb ik met hulp van mijn ouders en zusje mijn schulden bijna helemaal af kunnen betalen. Maar nog steeds vind ik het vervelend om mijn post open te maken. En schrik ik als er wordt aangebeld als ik niemand verwacht. Daar is de deurwaarder, denk ik dan. Ik krijg sinds een paar maanden hulp van een maatschappelijk werker bij het op orde maken van mijn administratie. Die laat me zien dat ik er nu eigenlijk prima voor sta. Ik werk als ervarings­deskundige in de psychiatrie en begeleidt mensen met schulden. Ik heb een salaris van zo’n € 1500 per maand. Daarmee kan ik de laatste schuldeisers afbetalen, en dan houd ik nog geld over. Het vertrouwen in mezelf moet alleen nog groeien. Dat heeft tijd nodig. Dat ik nu kan slapen zonder kalmerende middelen te gebruiken, vind ik al winst.’

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan