Schoon schip maken: Voel je rijker, vrijer en blijer

Veel mensen dromen ervan om hun leven over een andere boeg te gooien. Yolande, Aalt en Doret vertellen hoe het hen lukte het om vastgeroeste patronen te doorbreken.

Schoon schip

‘Ik vlieg niet meer en koop geen kleren meer’

Yolande Schuur (57) is communicatieadviseur en tekstschrijver. Op haar 54ste besloot ze te gaan promoveren en werd ze en passant ook milieuactivist en klimaatdemonstrant. 
‘Jarenlang stond ik nauwelijks stil bij het klimaat. Ik leefde een luxe leven en vloog zo’n vijf keer per jaar naar ons tweede huis in Spanje. Een paar jaar geleden ontstond een gevoel van onvrede. Wat zijn we allemaal aan het doen met de wereld? En wat deed ik eigenlijk zelf? Dat vroeg ik me steeds vaker af en ik realiseerde me dat mijn consumentengedrag veel negatieve gevolgen had voor de natuur, en voor mensen aan de andere kant van de wereld. Waarom zou ik zo willen leven, ten koste van het milieu, ten koste van anderen? Dat kon ik niet meer naar mezelf verantwoorden. Twee jaar geleden ben ik daarom gestopt met vliegen en een paar maanden later met vlees eten en nu ben ik ook aan het minderen met melkproducten. Ik eet alleen groente en fruit van het seizoen, afkomstig uit Europa. Ook koop ik vrijwel geen nieuwe kleren meer; ik heb nog kasten vol. Afgelopen zomer deed ik een tiendaagse boeddhistische Vipassana stilteretraite. Dan mediteer je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je mag niet praten, niet lezen, geen telefoon. Er is alleen stilte. Mijn god, wat duurden de uren de eerste dagen lang. Maar het was een enorm weldadige ervaring die mijn bewustzijn nog verder heeft vergroot. Ik had al aan twee klimaatdemonstraties meegedaan, maar wilde een stap verder. Daarom deed ik mee aan de klimaatactie op Schiphol. Daar heb ik gelijkgestemden ontmoet, jong en oud. Enorm inspirerend. Ik merk dat ik niet meer zo geïnteresseerd ben in verhalen over luxe reizen naar exotische bestemmingen of in de nieuwste mode. Mijn nieuwe lifestyle bevalt goed, ik voel me lichter en ik houd tijd en geld over. Ik ben me bewuster van wat ik nodig heb. Dat is niet zozeer materieel maar veel meer immaterieel. Het geeft mij een groot gevoel van vrijheid en rijkdom.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan