Hoe voed ik mijn puber op? Vijf portretten

Ze staren urenlang naar schermen, blowen op het balkon, drinken te veel op een feestje, komen te laat thuis en liggen daarna 20 uur in bed. Hoe pak je pubers aan, als ouder? Praten, polderen, bepalen?

Xander Murrell (36) en (stief)dochter Zoë (15)

Xander: ‘De discussies thuis met Zoë gaan voornamelijk over haar eetgedrag. Het gekke is dat ze er aan de ene kant heel bewust mee omgaat en aan de andere kant helemaal niet. Dat maakt pubers opvoeden lastig: waarom doen ze het een wel en het ander niet? Ze drinkt geen frisdrank, omdat er te veel suiker in zit, maar eet wel heel vaak fastfood. Ik zeg weleens dat McDonald’s de rode loper uitlegt als zij eraan komt, want zij houdt de boel daar draaiende. De grap is dat ik het ook herken. Ik at als puber ook vaak fastfood en had daarover discussies met mijn moeder. Ik heb altijd gedacht dat ik vrijer in mijn opvoeding zou zijn en dat ik niet zo’n ‘zeurouder’ zou worden en kijk mij nu eens!

‘Als Zoë eraan komt, gooien ze bij McDonald’s de rode loper uit’

Ik verbaas me ook wel over de smaakpapillen van die pubers. Als zij mag kiezen tussen een versgebakken pizza uit een steenoven of een diepvriespizza van de supermarkt, gaat ze voor de laatste. De discussies gaan niet alleen over wat ze eet maar ook over wannéér ze eet. Zoë eet de hele dag niks, ze slaat ontbijt en lunch over, en begint ’s middags dan met snoepen en snacken omdat ze trek heeft. Dat eetpatroon is natuurlijk niet gezond en dat vertellen wij haar ook. Ik probeer dat vooral te doen aan de hand van praktische voorbeelden, omdat pubers daar nog het meeste van leren, heb ik het idee.
Ze had een tijdje heel weinig energie, zat veel op haar kamer en was tot niks in staat. Dan zei ik: ‘Je voelt je zo, omdat je geen goed eetpatroon hebt.’

Zoë: ‘Er is een McDonald‘s vlak bij mijn school. Als we een tussenuur hebben gaan we er vaak naartoe. Mijn ouders vinden dat ik gezond moet eten, maar vooral dat ik mijn eetpatroon moet veranderen. Ze vinden het niet goed dat ik niet ontbijt, maar ik kan gewoon niet eten als ik net uit bed kom. Ik krijg pas rond twee uur trek. Iedereen zegt dat ontbijten belangrijk is, maar ik kan prima zonder. Mijn ouders zijn niet heel streng. Ik mag zelf weten waar ik mijn geld aan uitgeef. De enige regel die we hebben over eten is dat ik geen eten mag meenemen naar mijn kamer, omdat ik het daar dan dagenlang laat staan. Maar als ik chocolade krijg van mijn oma, neem ik het stiekem wel mee.’


Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan