Wat wordt bedoeld met hechting?

Deel jij je geld samen met je partner? Of blijf je liever financieel onafhankelijk? Hoe je hierover denkt kan volgens psychotherapeut Carien Karsten te maken hebben met hoe je als baby gehecht bent.

Hechting betekent dat er een emotionele, affectieve en duurzame band is tussen ouder en kind. De basis hiervoor wordt gelegd in het eerste levensjaar en blijft het hele leven belangrijk. Kinderen die veilig gehecht zijn, ontwikkelen zich sociaal en emotioneel goed. Onveilige hechting kan allerlei oorzaken hebben: bijvoorbeeld armoede, depressies of andere problemen van de ouders, of het temperament van het kind. Mensen die veilig gehecht zijn, durven te vertrouwen op anderen. Uit diverse onderzoeken (onder meer Amerikaans onderzoek van Levine en Heller) blijkt dat 50 tot 60 procent van de volwassenen veilig gehecht is. Mensen die onveilig gehecht zijn, hebben doorgaans een mijdende of een angstige hechtingsstijl. Kort door de bocht gedragen mensen met een mijdende hechtingsstijl zich zelfverzekerd en onafhankelijk. Zij zorgen goed voor zichzelf en komen voor hun belangen op. Mensen met een angstige (of ‘ambivalente’) hechtingsstijl zijn onzeker. Ze hebben de neiging hun partner te claimen en te controleren, vaak uit angst om deze kwijt te raken. De mijdende en angstige hechtingsstijl komen ongeveer even vaak voor. Ook een combinatie van deze stijlen komt voor, maar slechts in 3 tot 5 procent van de gevallen.

Stellen die veilig gehecht zijn, durven hun geld op één hoop te gooien en alles samen te delen.

Financiële afhankelijkheid van je partner

Als je je bij je ouders veilig en geborgen voelde, ben je geneigd positief te denken over jezelf en over de ander. Dan vertrouw je je partner en durf je je afhankelijk op te stellen.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Opvoeden, Rondkomen en Samen leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu