Zo kom je van slechte gewoontes af

Slechte gewoontes zijn net als goede. Het gaat om gedrag dat er zo is ingeslopen dat het als vanzelf gaat. En dat is meteen het goede nieuws. Want net zoals je automatisch naar een sigaret grijpt zo kun je ook automatisch twee keer per week gaan hardlopen. Gaat natuurlijk niet zomaar, moet je wat voor doen, maar je kúnt het.

Knalrode sleehakken. Een favoriet parfum. Een waanzinnige jurk. Romans voor bodemprijzen. Ik vind mezelf regelmatig terug in de koopgoot die internet is. Tussen de virtuele schoenenrekken, in een online parfumerie of in een digitale boekwinkel. Uiterst werkondermijnend gedrag. Desondanks doe ik niks om het te veranderen, behalve me af en toe halfslachtig voornemen om minstens een uur aan een stuk te werken zonder te surfen. Wat me, triest genoeg, niet lukt. Slechte gewoontes zijn als onkruid. Of het nu gaat om dat suffe surfgedrag, de vermaledijde sigaret, die borrel of dat vette kaasbroodje te veel per dag, het is gedrag dat zich moeilijk laat uitroeien. En lukt het je wel, dan moet je erop rekenen dat het schijnbaar zomaar weer de kop op kan steken.

Zo ontstaat een slechte gewoonte

‘De kern van een gewoonte is dat het ontstaat door herhaling. Door een bepaalde handeling steeds opnieuw te doen, is er steeds minder bewuste aandacht voor nodig. Denk aan autorijden: als je begint moet je aan alles denken. Later rijd je zonder na te denken weg,’ zegt psycholoog Hugo Alberts van de Universiteit van Maastricht. Een gewoonte, goed of slecht, is gedrag dat zodanig is geautomatiseerd dat we er geen aandacht meer aan schenken. Een menselijke neiging is dat we de voorkeur geven aan een beloning op de korte termijn. We leven te veel in het hier en nu, en dan niet zoals new age-goeroes het bedoelen. We steken onze kop in het zand voor de effecten van ons gedrag op de langere termijn. Een roker heeft nu zin in een sigaret en bedenkt niet wat roken op termijn met z’n longen doet. Een lekkerbek geniet van zijn moorkop; zijn tailleomvang over een jaar? Dat ziet ie dan wel weer.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan