Is vasten goed voor je?

Steeds meer mensen geloven dat vasten goed voor je is. Je valt af, het schoont de boel vanbinnen op en zou zelfs helpen bij het voorkomen én genezen van allerlei ziektes. Internist Hanno Pijl is voorstander en vast zelf ook.

Stel je voor: je eet een poosje ­helemaal niets. Wat gebeurt er dan met je lichaam? ‘Om aan energie te komen, verbrandt je lichaam eerst de suikers en vetzuren in je bloed, daarna de ­suikers die liggen opgeslagen in je lever en spieren’, vertelt prof. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij is internist en gespecialiseerd in diabetes en overgewicht, gezonde ­voeding en vasten. ‘Gaandeweg spreek je je vetvoorraad aan. Ook gaan je cellen afvalstoffen gebruiken als brandstof.’ Dat laatste is goed nieuws. ‘Tijdens het leven hoopt zich allerlei schade op in onze ­cellen’, legt Pijl uit. ‘De brokstukken daarvan blijven zitten en dat leidt tot chronische ontsteking. Bij een energietekort ga je het afgebroken celmateriaal verbranden, dus dat ruimt mooi op.’ 

Je lijf schakelt over naar herstelmodus

Dit is een bijlage van:

Nieuw bij RADAR+?

RADAR+ biedt waardevolle tips om het gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu eenvoudig een gratis account aan en lees meteen meer!

Probeer RADAR+ gratis