Klussen in huis: 7 handige tips en trucs

Er is van alles te doen in huis, er moeten lijstjes en een plank worden opgehangen en oude pluggen uit de muur gehaald. En als je toch in de weer bent met de gereedschapskist, hebben we een truc voor je hoe je een botte schaar weer vlijmscherp krijgt.

1. Luchtbel achter het behang

Breng met een stanleymesje een klein sneetje aan en smeer met een smal kwastje vervolgens wat behangerslijm achter het sneetje. Druk het papier goed aan en dep de overtollige lijm weg met een vochtige doek.

2. Sla niet op je duim

Wil je kleine spijkers in hout slaan? Prik het spijkertje dan door een strook karton die je vasthoudt als je met de hamer aan de slag gaat. Zo houdje de spijker op z’n plaats zonder per ongeluk op je duim te slaan.

3. Een gaatje in een gladde tegel

Voorkom het gevaarlijke wegslippen van de boor als je in gladde tegels moet boren. Plak daarom eerst met afplakband een kruisje op de tegel voor je aan de slag gaat, daardoor zal de boorpunt niet wegglijden.

4. Vlijmscherpe schaar

Heb je een botte schaar én nog een velletje schuurpapier in de gereedschapskist? Slijp de schaar door een paar keer door het schuurpapier te knippen.

5. Stofvrij boren

Maak een koffiefilter met een plakbandje vast onder de plek op de muur waar je gaat boren en vang daarin het fijne gruis op.

6. Hangt het kapstokje recht?

Monteer eerst één kant van de kapstok aan de muur. Houd het met één hand zo recht mogelijk, leg de waterpas erop en zorg dat het ook écht recht is. Zet een merkteken op de muur aan de onderkant van het plankje waarboven de andere schroef moet komen. Monteer nu die kant en zorg dat het kapstokje aan de onderkant gelijk hangt met het merkteken. Klaar is Kees.

7. Pluggen eruit!

Als je pluggen wilt verwijderen, gaat dat het beste met een kurkentrekker, het liefst eentje met ‘vleugels’. Dit werkt niet alleen met houten pluggen, maar ook met kunststof en nylon exemplaren. Voor kleine pluggen kun je een passende schroef deels indraaien, en het geheel er met een tang uittrekken.

Lees meer over: Wonen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu