Vijf portretten van mensen die bijna zelfvoorzienend wonen

Door de torenhoge prijzen van gas en licht willen steeds meer mensen hun huis zo zuinig mogelijk van energie voorzien. Heel goed, want daar profiteert het milieu ook van. ‘Deze manier van leven is zo leuk, je bent veel meer één met de natuur.’

Portretten

Maaike Widdershoven (53) is (musical)actrice en zangeres. Ze woont met haar man en dochter in een monumentale boerderij uit 1939. Stapsgewijs maken ze hun woning zo energiezuinig mogelijk.

‘Zes jaar geleden kochten we dit huis. Er moest ontzettend veel gebeuren: overal was enkel glas en het was niet geïsoleerd. Eigenlijk zijn alleen de buitenmuren blijven staan. We hebben zo goed als alles zelf gedaan, behalve de waterleiding en elektra. We hebben het goed geïsoleerd, onder andere door spouwmuren te vullen en voorzetwanden te plaatsen. De muren beneden hebben we gestuukt met leem. Dat is een natuurlijk materiaal, veel gezonder voor de leefomgeving én het houdt warmte vast.

Alle kozijnen en ramen zijn vervangen, overal is nu HR++ glas.
In maart 2018 zijn we van het gas af gegaan. We hadden een Finse rocket leemkachel laten bouwen – een houtgestookte kachel die is opgebouwd uit vuurvaste stenen en leemstenen. Die stenen hebben een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor ze de warmte van het vuur goed kunnen opnemen én uitstralen; met één uur stoken maak je een groot deel van het huis 24 uur behaaglijk warm.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan