Veilig of onveilig gehecht binnen je relatie

Iedereen wil bij iemand horen. Maar een gezonde verbinding aangaan is een vaardigheid die niet iedereen vanzelfsprekend beheerst. Hoe leren we om ons te hechten? Ga eerst bij jezelf na of je onveilig gehecht bent door een nare jeugd of omdat je later in je leven in de steek bent gelaten.

In de psychologie bestaan weinig harde waarheden, maar over één ding zijn we het eens: mensen zijn gelukkiger als ze zich verbinden met een ander. Dat verbinden kan door een huwelijk of door een andersoortige duurzame relatie, zoals een vriendschap of een familieband. De kern van ons menszijn is dat we bij iemand willen horen. Daar is ons brein op ingericht, zeggen neuropsychologen. Daar zijn we genetisch toe voorbestemd, zeggen biologen. Dat is het fundament van onze geest, zeggen psychotherapeuten.

Ondanks onze neiging tot verbinden wordt de samenleving steeds individualistischer. Familie- en vriendenbanden worden losser en het aantal echtscheidingen en relatiebreuken stijgt al jaren. In Nederland gaat veertig procent van de langdurige relaties vroeger of later kapot. In Amerika, waar alles twintig jaar eerder gebeurt dan bij ons, ligt dat percentage al op vijftig.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan