30 dagen challenge: ‘Sociaal leven’ na een lockdown

Na een periode van afstand houden, de komst van een nieuwe liefde (dus focus op één persoon) en een bomvolle werk- en studeeragenda neemt journalist Marlies Willemze (34) na de eerste lockdown dertig dagen de tijd om haar sociale leven op gang te krijgen.

Dag 1 – Die lege agenda was best fijn

Het experiment om mijn sociale leven niet langer onder aan mijn prioriteitenlijstje te laten bungelen, start met een picknick in het park op een mooie nazomerse zaterdag. Mijn zus en ik kletsen bij terwijl de kinderen in de aangrenzende speeltuin spelen en we genieten van zelfgemaakte lekkernijen.

Heerlijk om weer samen te kunnen zijn met familie en vrienden, maar ik werd eigenlijk ook gelukkig van mijn lege sociale agenda. Nu we meer bewegingsruimte hebben, is het tijd om mijn sociale leven opnieuw tegen het licht te houden.

Corona maakte het leven saai en soms wat eenzaam, maar het was ook overzichtelijk. Mijn agenda bestond uit werk- en studieafspraken, sociale afspraken waren nagenoeg allemaal geschrapt. De avondklok vond ik aanvankelijk maar niks, totdat ik merkte dat ik het stiekem wel fijn vond om stipt om tien uur weer thuis te moeten zijn. Ik hoefde niet meer te blijven hangen als ik daar eigenlijk geen zin in had, hoefde me niet energieker voor te doen dan ik was na een lange dag werken en was verzekerd van een nacht met voldoende slaap. Aan de ene kant verlang ik naar dicht-op-elkaar- dansfeestjes, maar ik wil niet zomaar weer terug naar een agenda bomvol sociale afspraken.

Dag 3 – Waarmee vul je je tijd?

Na een sociaal weekend met op zaterdag de picknick en zondag een kraambezoek en een etentje, bel ik op deze maandagmorgen met psycholoog Simone das Dores van iPractice. Volgens haar hebben veel mensen de corona periode gebruikt als reflectie op hun sociale contacten. ‘Voor mensen die minder extravert zijn is de afgelopen periode ook comfortabel geweest. Het kan lastig zijn om het sociale leven weer op te pakken. Bovendien kunnen sociale activiteiten stress opleveren omdat we niet meer precies weten welke omgangsvormen we moeten gebruiken. Geven we elkaar een hand of knuffel of blijven we afstand houden?’

Ik leg haar uit dat ik op zoek ben naar een nieuwe balans. Ik wil weer mensen zien, maar ook een dik boek lezen en lange boswandelingen blijven maken. Simone: ‘Dat is voor veel mensen een zoektocht. Het helpt om concreet na te denken over waar je graag je tijd mee wilt vullen. Kijk naar wat belangrijk is voor je: je wilt bijvoorbeeld graag verbinding met mensen om je heen, maar ook minimaal twee avonden in de week in je stapel boeken duiken of naar de sportschool. Sommige activiteiten kun je met elkaar verbinden: samen met een vriendin naar de sportschool of een boekenclub oprichten.’

Met opa en oma heb ik voor het eerst een mooi gesprek over een roerige periode in mijn leven

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan