Overlevers

Wie bijna dood was, wil het liefst zo snel mogelijk daarna weer door met leven alsof er nooit iets is gebeurd. Maar dan blijkt dat niets meer hetzelfde is.

Evan (25) overleefde vier jaar geleden een ernstig auto-ongeluk
‘Het ongeluk heeft al mijn glazen ingegooid. Ik had een eigen bedrijf, verdiende veel geld, ik was basisspeler in het eerste voetbalteam van mijn dorp, ik had een vriendin. En nu is alles anders. De artsen hadden mij na tien dagen opgegeven, mijn ouders kregen het advies de behandeling te stoppen. Dat wilden ze niet. Ik lag negen weken in coma. Ik kan me weinig herinneren van die eerste periode na het ontwaken, ik kon niet praten en niet lopen. De botsing beschadigde mijn kleine hersenen, het deel dat je spraak en coördinatie aanstuurt. Ik deed ontzettend mijn best om terug te komen, ik wilde zo graag oud worden met mijn vriendin. Mijn spraak kreeg ik terug, veranderd, dat wel, en de coördinatie van mijn handen en voeten gaat moeilijk. Mijn handen trillen en voetballen lukt niet meer.

‘Ik bedenk niet hoe mijn leven vroeger was, ik pak mijn tweede kans

EWAN (25)

Mijn relatie ging uit. Ik had alles, en ik moest weer opnieuw beginnen. Ik drink geen druppel alcohol meer. Het is slecht voor mijn hersenen. Dat maakt het lastig om met vrienden af te spreken. Als zij een biertje hebben gedronken, is hun humor anders. Liever ga ik naar het strand, of shoppen. Ik kan wel telkens bedenken hoe mijn leven vroeger was, maar daar schiet ik niets mee op. Ik heb een tweede kans gekregen, en die pak ik aan. Het kan alleen maar beter worden. Vijf dagen per week gaat om kwart voor zes de wekker en fiets ik vrolijk naar mijn werk. Ik heb een fijne baas en geweldige collega’s. Ik ga naar de sportschool. Ik woon op mezelf, in een mooi appartement, en binnenkort neem ik rijles. Met hard werken kom je een heel eind.’

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan