Wat je beter niet kunt eten of drinken voor het slapen gaan
Wist je dat een zogenaamd slaapmutsje in de vorm van een glas wijn juist tegenovergesteld werkt? Alles over wat je beter niet kunt nuttigen als je wilt gaan slapen.
NIET DOEN
Cafeïne
Koffie bevat cafeïne, een opwekkende stof die ons ’s ochtends oppept maar ’s avonds wakker houdt. Hoe lang van tevoren je zou moeten stoppen met koffiedrinken om er geen last van te hebben bij het inslapen, verschilt per persoon. Maar cafeïne kan wel vijf uur lang doorwerken. Als je per se na het avondeten een warme drank wilt nuttigen, ga dan voor cafeïnevrije koffie of voor kruidenthee. Gewone zwarte en groene thee zijn niet zo’n goede keuze: die bevatten ook nog aardig wat cafeïne. En dat lekkere stukje chocolade of die mok chocolademelk kun je ook beter niet nemen. Ook in chocolade zit cafeïne. Je zou wel een stukje carob (chocoladevervanger op basis van Johannesbroodmeel) kunnen proberen.
Alcohol
Je wordt er inderdaad lekker soezerig en ontspannen van: een lekker glas wijn, port of een andere alcoholische drank. Maar na een uur of drie, vier stopt het ontspannende effect en ga je minder diep slapen of word je zelfs weer wakker. Alcohol heeft ook een vochtafdrijvende werking: grote kans dat je een paar keer je bed uit moet. Bovendien kan een glas te veel voor nare dromen zorgen en flinke hoofdpijn de dag erna.
Pittig en zwaar eten
Je maag en darmen moeten vol aan de bak na een bord pittige curry of een hete chili. Dat kan ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt met brandend maagzuur of een borrelbuik. Ook een overvloedige, vetrijke maaltijd heeft veel tijd nodig om te verteren. Als je moeite hebt met slapen, kun je ’s avonds beter iets lichts eten, en vooral niet te veel.
Raw food
Rauwe groenten en andere rauwe voedingsmiddelen zijn lastiger te verteren dan gekookte of gare voedingsmiddelen. Daardoor zijn je maag en buik ook lang bezig om ze te verwerken. Dat geldt ook voor groenten als paprika en koolsoorten (behalve zuurkool, dat juist heel licht verteerbaar is). Je darmen werken trager als je slaapt. Dat betekent dat je ’s nachts nog flink last kunt hebben van die rauwkostsalade bij het diner. Wacht in elk geval een paar uur voor je gaat slapen. Een avondwandelingetje kan ook helpen: je darmen werken juist beter als je actief bent.
Vruchten en groenten met vitamine C
Hier zijn de meningen over verdeeld, maar de meeste wetenschappers zijn het toch wel eens dat vitamine C een oppeppende werking heeft. Vervang die gezonde sinaasappel voor het slapengaan daarom eens door een bakje magere yoghurt. Ook kunnen bepaalde groenten zoals aubergine, tomaat en spinazie je wakkerder maken doordat ze de aanmaak van norepinefrine, een soort adrenaline, in je lichaam stimuleren
Pas op met maansap
‘Moonmilk’ ,‘maansap’ of ‘droomsap’ zijn hippe alternatieve slaapdrankjes. In de meest onschuldige vorm bestaan ze uit warme melk met aromatische kruiden als kurkuma, gember en kardemom en kun je ze rustig drinken. Maar soms is er ook papaversap in verwerkt – ook de grondstof voor opium – of het Indiase kruid aswagandhu, oftewel Indiase ginseng. Er is nog nauwelijks iets bekend over eventuele schadelijke neveneffecten van aswagandhu, maar het schijnt in elk geval de kans op een miskraam te kunnen vergroten. Droomsap bevat bovendien doxylamide, een stof die inderdaad een versuffende werking heeft. Doxylamide wordt wel gebruikt tegen allergie en hooikoorts. Vroeger zat doxylamide ook in reguliere slaapmiddelen maar nu niet meer, omdat het, net als papaversap, al na een paar dagen gewenning geeft.
C. de Wit
31-05-2020 om 15:18Ik ben een late-naar-bed-gaander, maar slaap altijd goed. Ben 86 jaar, gezond, actief en nog werkend, pianodocent met privepraktijk van 26 (momenteel online) leerlingen. Een paar slechte gewoontes wil ik n.a.v. de artikelen over slapen gaan, veranderen. Tot nu toe: ontbijt, yoghurt met muesli, lunch 1 of 1 1/2 boterham met kaas en beker melk, ca. 5 uur bakje noten soms met 1 gl. wijn, c.a. 20u 250gr groente + stukje vlees of vis (75gr) of 2 eieren, om ca. 23.30u 3 st fruit. Tussen 1 en 2uur naar bed. Verandering: kan denk ik beter de noten van 17u niet nemen, maar eventueel om 23u, en het fruit om ca. 15u. Of als ontbijt fruit, lunch blijft zo, om ca 15u noten of bakje yoghurt. Eerder avondeten (bv. 19u),; rond 22.30u noten of bakje yoghurt en eerder naar bed. Zou dat een goed idee zijn? Kunt u mij adviseren? Ik wil gezond en actief 100 jaar worden. 🤣👌
Loethe Olthuis
10-06-2020 om 09:58Veel dank voor uw bericht! Ik ga proberen om uw vragen te beantwoorden, maar laat ik beginnen met te zeggen dat u volgens mij al heel goed en gezond bezig bent! U zegt niets over uw verdere leefstijl, maar waarschijnlijk weet u wel dat elke dag minstens een half uur bewegen (wandelen is prima) en 2 tot 3 keer per week een half uur wat (lichte tot matige) krachttraining uw lichaam ook sterker en gezonder houdt. Met krachttraining bedoel ik niet dat u met zware gewichten hoeft te stoeien, maar bv. arm- en beenoefeningen met een elastische band (zogenaamde ‘dynaband’) of met lichte gewichten (waterflesjes) kan helpen om uw spieren en botten sterk te houden.
Eigenlijk maken de eet-tijdstippen niet zoveel uit, kies wat u prettig vindt, alleen is gaan slapen met een volle maag niet zo’n goed idee.
Verder heeft een mens meer eiwit nodig naarmate hij/zij ouder wordt: zuivel, noten, ei, vis en vlees zijn goede eiwitbronnen: zuivel bevat ook nog extra calcium. U zou ze eventueel kunnen aanvullen met 1-2x per week peulvruchten (gewoon uit blik) en wellicht de hoeveelheid vis/vlees aanvullen tot 100 g.
De reden dat fruit vlak voor het slapengaan niet wordt geadviseerd, is dat de vezels je maag en darmen weer aan het werk zetten terwijl je lichaam eigenlijk naar ruststand moet en bovendien kan vitamine C bij sommige mensen een lichte ‘wakkermakende’ werking hebben. Het fruit ’s morgens bij het ontbijt en/of bij de lunch zou inderdaad iets beter zijn. Het beste is om een uur, anderhalf uur voor het slapen gaan niets meer te eten, maar als u erge trek heeft, is een bakje yoghurt een betere keuze (ook weer wat extra eiwit). Noten bevatten ook veel vezels, dus eet ze gerust om 17 u. En geniet gerust van een glaasje wijn.
Iets vroeger naar bed is ook een goed idee, als u dan tenminste ook kunt slapen.
Ik zou zeggen: ontbijt is prima, aangevuld met fruit; Lunch idem (volkoren- of bruin brood), ook met fruit, en/of een paar tomaatjes oid.
Om 17 u. de noten en dan om 19-19.30 u. avondeten. U kunt daar gerust wat zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta bij nemen, dat levert ook vezels en verzadigt goed zonder veel extra calorieën.
Ik hoop dat ik u zo wat op weg heb geholpen!
Met vriendelijke groet, Loethe Olthuis, gezondheidsjournalist