Feit of fabel: ’s avonds eten maakt je dikker

Zit je ’s avonds voor de buis met een glaasje en een schaaltje nootjes en vraag je je af of je daar dikker van wordt dan van een boterham overdag? Ja en nee. Overdag verbrand je die boterham vaak nog doordat je actief bent, met werken, fietsen, sporten of boodschappen doen. ’s Avonds doe je meestal niks meer en ga je na de nootjes naar bed. Maar of je dikker wordt of niet, hangt vooral af van je totale energie-inname.

En hoewel je het vaak niet in de gaten hebt, krijg je met een schaaltje nootjes, zakje chips, wat crackers met kaas en een paar glazen fris of wijn ’s avonds ongemerkt net zoveel energie binnen als tijdens een hele dag. Vervang je de nootjes bijvoorbeeld door tomaatjes, de chips door zoute stengels en de brie door magere smeerkaas, dan lopen de calorieën al veel minder snel op. En een kopje (kruiden)thee bevat nul calorieën.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan