Getest: elektrische tandenborstels

Je koopt voor een paar tientjes al een elektrische tandenborstel. Die doet precies hetzelfde als eentje van ruim tweehonderd euro: heel snel kleine poets­bewegingen maken. Maar poetst die goedkope net zo goed als de duurdere? RADAR+ test zes elektrische tandenborstels.

Vraag een tandarts of mondhygiëniste wat het beste resultaat oplevert: zelf poetsen of elektrisch? Elektrisch zullen ze allemaal zeggen. Uiteindelijk gaat het om de hoeveelheid poetsbewegingen, of je het gehele gebit van alle kanten goed kunt bereiken en hoeveel druk je uitoefent. Bij het poetsen met een gewone tandenborstel wordt vaak te veel druk uitgeoefend, waardoor je borstel korter dan de standaard drie maanden meegaat en je schade (krassen) op je glazuur veroorzaakt.

Bij een elektrische tandenborstel zet je vaak minder kracht en als je dat toch doet, zullen de meeste elektrische tandenborstels hier melding van maken (met een trilling, geluidje of lichtje). De bereikbaarheid van alle hoeken en gaatjes van je gebit is met de kleine borstelkop van een elektrische borstel ook een stuk beter. En het aantal poetsbewegingen van een elektrische tandenborstel, daar kan geen mens tegen op. Bij sommige elektrische tandenborstels ligt dit op zo’n 40.000 bewegingen per minuut.

Sonisch of roterend

Alle elektrische tandenborstels bewegen sonisch of roterend. Bij roterend beweegt een kleine ronde borstelkop om de as van het borsteltje met heen-en-weer gaande bewegingen. Bij sonisch draait de borstel om de as van de steel en maakt het borsteltje zelf op-en-neer gaande bewegingen. Alle borstels van Oral-B zijn roterend en die van Philips sonisch (vandaar ook de naam Sonicare). Er zijn vele studies en discussies over wat nu beter werkt, maar uiteindelijk gaat het erom wat de gebruiker prettiger vindt. Om daarachter te komen, zou je beide moeten uitproberen.

Philips biedt een Try&Buy-abonnement, waarmee je na een paar maanden het product kunt aanschaffen of terugsturen. Bij Oral-B krijg je dertig dagen de tijd om te wennen en kun je je geld terugkrijgen als je niet tevreden bent. De volgende tandenborstels heb ik allemaal persoonlijk getest. Het voordeel is dat ik echt kon vergelijken. Het nadeel is dat dit heel veel tijd kost, al met al zelfs meer dan een jaar (bij het laatste apparaat zul je snappen waarom). Alle apparaten zijn nog steeds de meest gangbare in hun prijscategorie.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan