Wat kun je doen aan slechte adem

Handen over je mond en neus zetten, uitademen en ruiken: dat doen veel mensen om te ontdekken of hun adem stinkt. Veel efficiënter – ja, ook stukken dapperder – is het om je naasten om hun eerlijke mening te vragen. Is het oordeel snoeihard, troost je dan: ongeveer een kwart van alle volwassenen heeft last van halitose, zoals slechte adem in medisch jargon heet. Het goede nieuws is dat het vrijwel altijd simpel op te lossen is als je de reden eenmaal weet.

Oorzaak 1: droge (ochtend)mond

Oplossing: drink water en eet vaker

Een ‘dobbelsteentje slechte nachtadem’: liefdevol beschreef Kees van Kooten de mondgeur van zijn toen nog kleine dochter. Minder romantisch is het als je ’s ochtends wakker wordt met het gevoel dat er een dierentuin in je mond heeft geslapen. Je bent in elk geval niet de enige die dat ervaart, omdat iedereen ’s nachts minder speeksel produceert. Dat speeksel zorgt ervoor dat stank veroorzakende bacteriën geen kans krijgen. ’s Ochtends beginnen met een glaasje water, en ook de rest van de dag veel water blijven drinken, helpt. Je koffie-inname kun je beter beperken, want van te veel koffie krijg je een droge mond en dus een verhoogde kans op een slechte adem. Ook je menu aanpassen kan slim zijn. Ontbijt bijvoorbeeld met een volkoren boterham: kauwbaar voedsel ‘schuurt’ als het ware de mondbacteriën weg. Zorg bovendien dat je regelmatig iets eet, daar schrikken die bacteriën ook van terug.

Oorzaak 2: gekruid eten, roken en alcohol

Oplossing: poets grondig

Heerlijk, dat visje met aioli en die goeie bordeaux erbij, maar je adem ruikt er minder zalig van. De geur maskeren met een pepermuntje of speciale spray is alleen in noodgevallen handig. Mondspoelmiddel kan ook, maar als het even kan: poets je tanden. Want verreweg de meest voorkomende aanleiding voor een slechte adem zijn bacteriën die zich op zuurstofarme plekken – zoals je tong en ruimtes tussen je tanden – omzetten in onwelriekende zwavelverbindingen. Naast goed tandenpoetsen is het ook zaak goed te flossen en je tong schoon te houden. Dat kan met een gewone tandenborstel, maar ook met een speciale schraper. Toegegeven: zo’n schraper is even wennen, maar oefening baart kunst. Ga vooral rustig te werk en blijf de schraper tegen je tong houden. Dan zijn kokhalsneigingen zo over. Tegen sigaretten­adem valt echter niet op te schrapen, stoppen met roken is de enige optie.

Oorzaak 3: ontstoken tandvlees

Oplossing: maak een tandartsafspraak

Een vieze mondgeur wordt niet zelden veroorzaakt door parodontitis. Bij deze tandvleesontsteking worden namelijk vezels en kaakbot afgebroken, waardoor ruimte tussen tanden en tandvlees ontstaat. Deze pockets zijn een perfecte broedplaats voor bacteriën en dus voor vieze adem. Maar ook gaatjes en gingivitis, waarbij alleen de tandvleesrand is ontstoken, kunnen een onaangename lucht veroorzaken. Regelmatig de tandarts en mondhygiënist bezoeken voorkomt én geneest het leed.

Oorzaak 4: gezondheidsproblemen

Oplossing: schakel een arts in

Slechte adem is in tachtig procent van de gevallen terug te voeren op bacteriën in de mond. Blijf je er ondanks secuur poetsen, flossen, schrapen, regelmatig eten en water drinken last van houden? Ga dan naar de huisarts. Er kan iets anders aan ten grondslag liggen, zoals maag-, lever- of darmkwalen, luchtwegaandoeningen, medicijngebruik, suikerziekte of ontstoken amandelen. Op basis van de diagnose volgt een behandelplan of doorverwijzing naar een specialist.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan