Remedies tegen hooikoorts

Het pollenseizoen is weer begonnen en dat betekent voor sommigen  kriebelogen en veel genies en gesnotter. Hoe ga je die hooikoorts zelf te lijf, en wanneer is het handig om een arts in te schakelen?

De symptomen

Tranende of prikkende ogen, kriebelkeel, snotteren, een loopneus, een zwaar hoofd en soms een koortsig gevoel: dat zijn allemaal klachten die bij hooikoorts kunnen horen. De klachten zijn het gevolg van een allergie voor stuifmeel – ook wel pollen geheten – van bloeiende bomen, grassen en planten. Zodra dat stuifmeel terechtkomt in je mond, ogen, neus, keel of luchtpijp, zwellen je slijmvliezen op en maakt je lijf meer slijm aan, met bovengenoemde irritante kwalen van dien. Het goede nieuws is dat hooikoorts weliswaar heel vervelend is, maar ongevaarlijk. De meeste gewassen bloeien van februari tot september, met een piek tussen maart en mei. Dus als die periode voorbij is, ben je van je hooikoorts verlost. En zeer waarschijnlijk ben je niet voor alle gewassen allergisch, en heb je er dus maar kortere tijd last van: alleen als jouw allergie-triggers in bloei staan.

Douch voor het slapengaan: zo spoel je stuifmeel van je lijf en uit je haar

Toch maar even naar de huisarts

Heb je heel vaak of heel ernstige hooikoorts? Vraag dan aan je huisarts of je baat zou kunnen hebben bij een neusspray met corticosteroïden, zoals fluticason, budenoside of mometason. Die werken ontstekingsremmend en kun je alleen op recept krijgen. Ze werken na een paar dagen en je mag ze langere tijd gebruiken. Houd je ondanks zo’n neusspray last van hooikoorts? Immunotherapie is het overwegen waard. Dan krijg je via injecties of tabletten geleidelijk steeds een beetje meer stuifmeel toegediend. De hele behandeling duurt zo’n drie jaar, maar als het aanslaat, kunnen de klachten al na een paar maanden minder worden.

De huisremedies

Gelukkig kun je met wat voorzorgsmaatregelen al een hoop ellende voorkomen. 

Zo voorkom je contact met stuifmeel:

  • Check de app Pollennieuws. Hier krijg je per dag een ‘stuifmeelverwachting’ en kun je eventueel je plannen aanpassen of tijdig medicijnen nemen.

  • Hang je was niet buiten te drogen. Hoe fris het ook ruikt; op aan de buitenlucht gedroogd wasgoed kunnen makkelijk pollen achterblijven.

  • Draag een zonnebril zodra je de deur uitgaat: heel diva/macho, en zeer effectief.

  • Ga op vakantie naar zee of hoog in de bergen. Daar is de pollenconcentratie stukken lager.

  • Douch voor het slapengaan: zo spoel je stuifmeel van je lijf en uit je haar. Ook je lakens vaker verversen is slim.

  • Laat je hond of kat regelmatig borstelen of wassen door iemand anders: in hun vacht verzamelt zich makkelijk veel stuifmeel.

  • Ook vaak geroemd als hooikoorts-remedies zijn deze oma-middeltjes: elke dag een lepeltje honing (zo zou je jezelf immuniseren), kruidenthee van zoethout, kamille of brandnetel; ui en knoflook eten.

Helpen deze maatregelen niet voldoende of heb je al klachten?

Dan kun je dit proberen:

  • medical taping bij de fysio. Door tape aan te brengen in het longgebied (rug en borstkas) zou je afweersysteem minder heftig op de pollen reageren
  • neusspray met fysiologisch zout van de drogist, of een zelfgemaakte zoutoplossing van een lepeltje zout in een glas lauwwarm water
  • antihistaminica, te koop bij de drogist. Deze blokkeren de aanmaak van histamine, een stof die allergische reacties kan veroorzaken. Er zijn tabletten (cetirizine of desloratadine), neussprays (azelastine of levocabastine) en oogdruppels (ketotifen, cromoglicinezuur, levocabastine of azelastine): ’s ochtends een pilletje, pufje of een paar druppels, en je bent als het meezit de hele dag hooikoortsvrij.

Meer info vind je op thuisarts.nl

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Gezond lijf en Thuisdokter

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Guido Rogiest
13-04-2022 om 18:18

Ik heb altijd gedacht geen allergie te hebben.
Het artikel van RADAR+ laat me inzien dat ik wel degelijk onderhevig ben aan pollen. Vooral het stuifmeel van de berken bezorgen me jaarlijks heel wat ongemak. Alvast neem ik de goede raadgevingen opgenomen in dit artikel ter harte.

Praat mee