Voorkom zonnebrand

Het is geen rocketscience: je huid kan verbranden als je te lang in de zon zit of ligt. Wat zijn de symptomen, hoe kan je je verbrande huid het beste behandelen en nog belangrijker hoe kan je dit in het vervolg voorkomen.

thuisdokter

De symptomen

Zonlicht bestaat uit infraroodstraling – wat je voelt als warmte – en uv-stralen die zijn onderverdeeld in uv A en uv B: uv B-stralen (denk ‘Burning’) zijn de voornaamste oorzaak van zonnebrand; uv A zorgt voor ‘Aging’, oftewel rimpels en pigmentvlekken.

Hoe lichter je huid, hoe sneller je verbrandt. Ook donkerder huidtypes lopen het risico te verbranden, al gaat dat langzamer. Wat je merkt, is dat je huid rood, trekkerig, pijnlijk en soms iets dikker wordt. Ook kunnen er blaren ontstaan.

Na een paar dagen is je huid meestal hersteld. Althans, op het oog, want zonverbranding veroorzaakt schade in je huidcellen, en die kan op den duur huidkanker veroorzaken. Overigens is een zongebruinde huid net zomin gezond: je huid is dan al gehavend door uv-straling. De bruining is een reactie van je lichaam om zichzelf tegen verdere DNA-beschadiging te beschermen. Wie veel in de zon zit heeft een verhoogde kans op huidkanker; één op de zes Nederlanders krijgt het.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan