Antoinette maakt pesto

Pesto met basilicum en tapenade van gedroogde tomaat. Die kennen we nu wel. Antoinette zet andere pesto’s op tafel, gemaakt met bijvoorbeeld koriander.

Wat is het maken van een pesto toch eenvoudig, snel en makkelijk. Wat er vooral zo leuk aan is: je kunt eindeloos variëren. Of je nu hazelnoten, amandelen, pecannoten, walnoten of pijnboompitten gebruikt: het is aan jou. Je kunt er kaas door doen, of ontpitte olijven. En ook met de olie die je gebruikt kun je eindeloos variëren. Het hoeft echt niet alleen maar olijfolie te zijn. Wel moet je uitkijken dat de olie niet te sterk smaakt. Begin met één theelepeltje en proef eerst voordat je verder schenkt. Zelfgemaakte pesto’s zijn heerlijk op een stukje brood, op toast, op een gewone boterham (vooral in combinatie met verse plakjes tomaat) of met pasta. Ik maak ook wel eens een paar pestootjes tegelijk, zodat ieder gezinslid zijn eigen pasta met zijn favoriete pesto op smaak kan maken. Of met twee, of met drie… Probeer eens iets anders dan pesto met basilicum en tapenade van gedroogde tomaat. Mijn favorieten zijn pesto’s met koriander, peterselie en rucola.

Ingrediënten voor korianderpesto

  • bosje koriander, ongeveer 50 gram
  • flinke hand pecannoten
  • wat citroenrasp
  • 50 gram fetakaas
  • tenminste 100 ml olijfolie
  • een theelepel sesamolie
  • zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor peterseliepesto

  • 150 gram walnoten
  • eentje knoflook
  • flinke bos peterselie
  • wat citroenrasp
  • tenminste 100 ml olijfolie
  • theelepel hazelnootolie (of arganolie)
  • zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor rucolapesto

  • 100 gram rucola
  • flinke hand ontpitte groene olijven of wat geraspte oude kaas
  • teentje knoflook
  • 50 gram pijnboompitten
  • tenminste 100 ml olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bereiden van pesto

  • Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en maal tot er een rul mengsel ontstaat.
  • Voeg olijfolie toe tot het geheel de juiste dikte heeft.
  • Voeg op het laatst zout en peper toe, blijf roeren en proeven tot je tevreden bent.
  • Wil je de smaak wat zachter? Voeg dan meer noten toe.

Krachtige olijfolie?
Begin met één theelepeltje
en proef voordat je verder schenkt

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis