Uit het kookboek TLV Vegan: Falafelcrumble

TLV staat voor Tel Aviv. Het tweede kookboek van Jigal Krant, vernoemd naar zijn geliefde stad. Een kookboek vol met maakbare, simpele recepten met intense smaken met groente in de hoofdrol. Een aanstekelijk boek vol originele creaties, zoals deze falafel in de vorm van kruimels.

Falafelcrumble

Ingrediënten voor de crumble

  • 250 g gedroogde kikkererwten
  • ½ ui, in stukken
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 40 g bladpeterselie, grof gehakt
  • 40 g koriander, grof gehakt
  • ½ jalapeño, in stukken
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 2 tl ras el hanout/baharat
  • 1 tl zout (naar smaak)
  • sap van ½ citroen
  • zonnebloem- of arachideolie

Ingrediënten voor de salade

  • 5 rijpe tomaten
  • 3 minikomkommers
  • 1 puntpaprika
  • 1 kleine rode ui
  • ½ bosje radijs
  • ½ bosje bladpeterselie
  • 1 little gem (baby romaine)
  • sap van ½ citroen
  • extra vergine olijfolie

Ingrediënten voor de techinasaus

  • 100 gram techina (tahin, sesampasta)
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • Zout

Tip

  • Dit werkt alleen met gedroogde kikkererwten, niet met die uit blik. En het kan ook niet in de oven, juist in de koekenpan in een laagje olie krijg je die lekkere crunch.

Bereiden crumble

  • Week de kikkererwten minimaal 12 uur in ruim water.
  • Pureer de uitgelekte kikkererwten in de keukenmachine fijn, maar niet tot pap.
  • Zet apart in een grote kom.
  • Pureer hierna de overige ingrediënten (behalve de olie) en voeg die bij de kikkererwten.
  • Kneed goed door elkaar. Voor een smeuïg beslag moet je waarschijnlijk een scheutje olie toevoegen.

Bereiden techinasaus

  • meng de sesampasta met 1-2 eetlepels citroensap, klop met een garde scheutjes water erbij, tot het de dikte heeft van slasaus. Breng op smaak met een snufje zout.

Bereiden salade

  • Snijd de tomaten, komkommers en puntpaprika in kleine blokjes, de ui in dunne halve ringen en de radijsjes in kleine plakjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Snijd de little gem in grove stukken.
  • Meng alle gesneden groenten en voeg citroensap en een royale scheut olijfolie toe.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verdeel over vier borden.
  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een grote koekenpan op hoog vuur.
  • Vul de pan met een laagje falafelbeslag en bak in 5-7 minuten krokant.
  • Keer halverwege om met een spatel.
  • De falafelcrumble moet grotendeels bruin en knapperig worden, maar moet hier en daar ook nog groen zijn. Laat de crumble even uitlekken op keukenpapier en houd warm in de oven terwijl je de rest van het beslag bakt.
  • Verdeel de crumble over de borden met salade. Dien op met een paar sierlijke strepen techinasaus.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu