Antoinette maakt pittige aubergine in de pan

Er zijn veel recepten met aubergine die uit Italië komen, en die zijn vaak fantastisch. Maar dit pittige gerecht met een oosterse draai gaat je echt verrassen. Als de aubergines in de aanbieding zijn, kan ik de verleiding niet weerstaan om hier een flinke pan van te maken en op tafel te zetten. Ook fijn: als er gasten komen, kun je alles van tevoren klaar maken. Bewaar alleen de groene gedeeltes van de lente-ui voor het allerlaatste moment. 

Aubergine

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • flinke rode peper
  • 4 teentjes knoflook
  • bosje lente-ui
  • 2 centimeter fijn­gehakte gember
  • 1 el sojasaus
  • 1 tl suiker
  • 2 el sriracha (of andere pittige chilisaus)
  • 4 el rijstwijn (droge sherry of brandy mag ook)
  • 2 el wijnazijn
  • 2 el maismeel, gemixt met 1 eetlepel koud water
  • 2 tl sesamolie
  • olie om in te bakken

Bereiden

  • Verhit een flinke laag olie in een grote koekenpan of wok.
  • Snijd de aubergines in blokjes van ongeveer 2 centimeter (schil mag erom blijven).
  • Bak ze in de olie op een hoog vuur bruin en gaar. Je kunt dit ook in twee porties doen, dan is je pan niet zo vol.
  • Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de lente-ui fijn, en scheid de witte van de groene stukjes. Leg de groene stukjes apart voor later. 
  • Laat een klein beetje olie in de pan zitten en bak daarin de fijngesneden rode peper, de witte stukjes lente-ui, de knoflook en de gember. Laat even bakken.
  • Voeg de sojasaus, de rijstwijn, de wijnazijn, de sriracha en de suiker erbij, roer even flink door en doe de aubergine weer in de pan. Blijf goed roeren, en bak nog een paar minuutjes zodat de saus in de aubergine trekt.
  • Tot slot roer je de mix van maïsmeel erdoor, en de sesamolie.
  • Laat nog heel even intrekken, voeg dan de groene deeltjes van de lente-ui toe en zet de pan op tafel. 

Tip

  • 1

    Als je niet van pittig houdt, haal dan de zaadlijsten en de zaadjes uit de rode peper. Zelf hak ik die juist altijd mee voor een pittiger resultaat

  • 2

    Dit gerecht eet je met rijst en salade. wil je het echt feestelijk maken? Combineer het dan, naast de rijst, met een milde, meer zoete curry.

Lees meer over: Antoinettes recepten en Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu