Antoinette maakt falafel

Heerlijk, falafel, die gefrituurde balletjes van kikkererwten waaraan je van alles kunt toe­voegen. Ik ontdekte laatst hoe je de allerlekkerste falafel maakt. Je kookt de kikkererwten niet, maar je laat ze heel lang weken. Dus als je dit recept wil proberen, bedenk dat dan een paar dagen van tevoren.

Antoinette maakt

Ingrediënten voor 4 personen

  • ½ kilo kikkererwten (gedroogd)
  • 2 uien, heel klein gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • bosje peterselie, fijngehakt
  • bosje koriander, fijngehakt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes, fijn gesneden
  • 1 flinke el kurkuma
  • 1 flinke el komijnpoeder
  • 1 el korianderzaad
  • 2 el sesamzaad
  • ½ tl bakpoeder
  • zout en peper naar maak
  • klein scheutje limoensap en de zest van de limoen
  • eventueel: een beetje tarwebloem
  • extra: olie om te frituren

Bereiden

  • Laat de kikkererwten in ruim water ten minste twee dagen weken en wellen in een afgesloten pot in de ijskast.
  • Zorg dat de pot groot genoeg is: de erwten worden een stuk groter!
  • Pureer vervolgens de erwten in een keuken­machine, en voeg alle ingrediënten toe. Eventueel het geheel nog even pureren.
  • Proef of het mengsel goed op smaak is, en voeg naar eigen wens meer zout, peper of kruiden toe.
  • Is het mengsel te zacht, voeg dan een beetje tarwebloem toe.
  • Verwarm de olie tot 190 graden.
  • Maak kleine bolletjes van de kikkererwtenpasta met behulp van twee natte lepels of met je handen.
  • Frituur ze in 5 minuten goudbruin.

Speciaal voor de aspirantvegetariër: vervang de gehaktbal een keer door falafel

  • Tip

    Falafel is lekker met hummus, yoghurt-knoflooksaus of auberginepasta (baba ganoush). Serveer er vers Turks brood en een groene salade bij.

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis