Antoinette maakt boerenkoolsalade

Niks zo hip in New York als boerenkool. Oftewel kale. En bijna niks zo gezond ook, trouwens. Antoinette maakt een mean kale salad.

Het bevat weinig vet, weinig calorieën en is een ware bom van nuttige voedingsstoffen: vitamines, magnesium, calcium en antioxidanten. Het helpt je cholesterol te verlagen, bevat kankerwerende voedingsstoffen, betacaroteen en helpt je ogen te beschermen. Heb ik het over nieuwe pillen? Over exotische, peperdure vruchten? Nee, het gaat over boerenkool, in New York een ware hype onder de foodies. Geen hippe tent te vinden zonder een ‘kale-shake’ of een ‘kale-salad’. Gewoon boerenkool dus. Dat had ik nog nooit als salade gegeten, maar toegegeven, die New Yorkers maken daar best iets smakelijks van. En in Nederland is het ook nog eens heel erg makkelijk: niks zelf wassen en snijden, maar gewoon een paar handjes nemen uit de grote zak die je voor de stamppot in huis hebt.

Ingrediënten voor de salade

  • 300 gr fijngesneden verse boerenkool
  • 1 avocado in stukjes
  • klein sjalotje, fijngehakt
  • paar blaadjes koriander, gehakt
  • handje jonge sojabonen, en/of tuinboontjes en/of witte bonen
  • kleine rode paprika (zonder pitjes en lijsten), evt. geroosterd
  • geroosterde zonnebloem­pitten

Ingrediënten voor de dressing

  • twee eetlepels olijfolie
  • twee eetlepels rijstazijn
  • theelepel zeer fijngehakte gember
  • 1 eetlepel sojasaus
  • scheutje limoensap
  • teentje knoflook, geperst of fijngehakt

Masseer die kool!
Rauwe boerenkool is nogal hard, taai en onverwoestbaar. Dit maakt het overigens zeer geschikt om te bewaren in de ijskast (ook na het toevoegen van dressing), of om mee te nemen in een bakje als lunch. Om de kool minder hard te krijgen, moet-ie gemasseerd worden. Zorg voor schone handen, doe wat boerenkool in een schaal, strooi er een klein beetje zout over en knijp dan diverse keren in de kool. Houd dit een halve minuut vol, tot de kool een beetje gekneusd aanvoelt.
Voeg vervolgens de dressing toe en roer het ferm door de blaadjes. Ingrediënten erbij en klaar!

In Amerika stoppen ze boerenkool ook in gezichtscrème en het kookboek Fifty shades of kale is razend populair

  • Tip

    Om de dressing wat subtieler te maken, kun je ‘m het best even laten intrekken en dan door een theezeefje gieten: zo haal je de stukjes knoflook en gember eruit.

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis