Wat koks weten: Lichte winterkost

De winter is het seizoen van stamppot en erwtensoep. Krijg je bij het idee al een opgeblazen gevoel? Niet nodig. Smakelijke tips voor lekkere, lichte winterkost!

Stampotten worden lichter als je ze met wat achtergehouden kookvocht stampt, in plaats van met melk. Gebruik ook eens (extra vierge) olijfolie of Nederlandse koolzaadolie (brassicaolie) in plaats van boter of spekvet om stamppotten smeuïger te maken: gezonder en lichter.

Liever geen spekjes of worst in de stamppot? Een verkruimeld bouillonblokje, scheutje sojasaus of ketjap of een lepel(tje) mosterd of paddenstoelenpasta (Vitam, bij de natuurwinkel) maken stamppot en erwtensoep pittig zonder spekjes of worst. Gezouten cashewnoten die je even opbakt in wat olie zijn ook heerlijke spekvervangers!

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan