Antoinette maakt nazomertaart

Zomer- of herfstfruit in huis en zin in iets zoets? Ideale omstandigheden voor een clafoutis.

Clafoutis is Frans gebak, van oorsprong komt het uit de streken Limousin en Auvergne. Het wordt daar vooral met kersen gemaakt. Maar waarom zou je je daartoe beperken? Ook pruimen, abrikozen, peer of appel, of een combinatie van verschillende soorten fruit kunnen heerlijk zijn. Maak zo’n lekkere lauwwarme Franse nazomertaart voor bij de thee of als dessert. Het beslag van de taart doet denken aan dat van een pannenkoek, daarom wordt clafoutis vaak ovenpannenkoek genoemd.

Ingrediënten

  • 100 gram suiker
  • 3 eieren
  • 100 gram bloem
  • 2 eetlepels kaneel
  • 2 dl melk
  • kersen (er zijn speciale apparaatjes om kersen te ontpitten)

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Vet vervolgens een taartvorm in.
  • Verspreid de vruchten op de bodem van de taartvorm.
  • Splits de eieren en klop het eiwit vervolgens stijf met wat suiker.
  • Doe nu de bloem en de kaneel in een grote kom.
  • Maak een kuiltje in het midden van de kom en doe hier de eierdooiers in. S
  • chenk hier de helft van de melk bij en klop dit tot een glad mengsel.
  • Daarna spatel je rustig de eiwitten en de rest van de melk erdoor.
  • Schep dit geheel over de vruchten in de taartvorm en bak de clafoutis ongeveer 30 minuten, tot hij lichtbruin is aan de bovenkant.
  • Bestrooi pas nadat hij iets is afgekoeld met poedersuiker.
  • Een beetje slagroom erbij maakt het af.

  • Tip

    Als je ervan houdt, kun je het fruit vooraf met een alcolholhoudende drank in de smaak van het fruit besprenkelen. Bij kersen hoort dan kirsch. Bij appel calvados, bij peer een eau de vie met peer, bij frambozen een frambozenlikeur.

  • Tip

    Maak een clafoutis met fruit dat gebutst of beschadigd is, of bijna overrijp (maar uiteraard niet rot),

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis