Antoinette maakt een flaphapje

Frituur is te vet, en bladerdeeg ook. Dus Antoinette maakt flapjes, loempiaatjes en samosa’s van filodeeg in de oven.

Aan gefrituurd eten heb ik een hekel. Mijn friteuse staat in een schuurtje naast het huis, de keuken mag ie niet in. Die vieze vette lucht wil ik niet in mijn huis. En alle hapjes die eruit komen zijn ook al zo vet. Maar lekkere warme hartige hapjes, daar ben ik dan weer gek op. Op dit moment ben ik verslingerd aan het maken van hapjes met filodeeg. Filodeeg bevat ten opzichte van bladerdeeg veel minder vet, namelijk 6% tegen 23%. En het fijne is: filodeeg kan net zo goed in de oven als in de frituur. Je kunt de hapjes van tevoren maken en bakken, en dan warm je ze kort voor het serveren nog heel even op.
Qua vulling kun je er alle kanten mee op. Ik maak ze bij voorkeur met zuurkool met gebakken (vegetarische) spekjes, of met gekruide groenten. Mijn favoriet is een variant met zoete aardappel, die is zowel hartig als zoet. Je kunt er loempiaatjes, flapjes of driehoekjes van maken. Google ‘folding samosa’ en je leert in een wip hoe je prachtige driehoekjes vouwt van filodeeg.

Ingrediënten voor 30 flapjes van zoete aardappel in filodeeg

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan