Antoinette maakt een flaphapje

Frituur is te vet, en bladerdeeg ook. Dus Antoinette maakt flapjes, loempiaatjes en samosa’s van filodeeg in de oven.

Aan gefrituurd eten heb ik een hekel. Mijn friteuse staat in een schuurtje naast het huis, de keuken mag ie niet in. Die vieze vette lucht wil ik niet in mijn huis. En alle hapjes die eruit komen zijn ook al zo vet. Maar lekkere warme hartige hapjes, daar ben ik dan weer gek op. Op dit moment ben ik verslingerd aan het maken van hapjes met filodeeg. Filodeeg bevat ten opzichte van bladerdeeg veel minder vet, namelijk 6% tegen 23%. En het fijne is: filodeeg kan net zo goed in de oven als in de frituur. Je kunt de hapjes van tevoren maken en bakken, en dan warm je ze kort voor het serveren nog heel even op.
Qua vulling kun je er alle kanten mee op. Ik maak ze bij voorkeur met zuurkool met gebakken (vegetarische) spekjes, of met gekruide groenten. Mijn favoriet is een variant met zoete aardappel, die is zowel hartig als zoet. Je kunt er loempiaatjes, flapjes of driehoekjes van maken. Google ‘folding samosa’ en je leert in een wip hoe je prachtige driehoekjes vouwt van filodeeg.

Ingrediënten voor 30 flapjes van zoete aardappel in filodeeg

  • 30 vellen filodeeg (verkrijgbaar in supermarkt of toko), in repen van ongeveer 25 x 6 cm. (Als de vellen vierkant zijn, kun je ze zelf snijden).
  • 2 grote zoete aardappels (b.v. de rode variant)
  • 2 flinke uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • bosje verse koriander
  • zout, peper en olie

Bereiden

  • Stoom of kook de aardappels gaar, en haal de schil eraf. Snijd in kleine blokjes.
  • Hak intussen de uien en fruit deze in een beetje olie.
  • Voeg de uitgeperste knoflook toe, het kurkuma-poeder en de gemalen komijnpoeder. Laat heel even bakken.
  • Bak dan de stukjes aardappel even mee. Strooi naar smaak wat zout en peper erover en, pas als de pan van het vuur af is, de gehakte verse koriander.
  • Vouw de filodeegrepen volgens het instructiefilmpje (‘folding samosa’) en vul ze met het groente/kruidenmengsel; ongeveer twee theelepels per flapje.
  • Leg ze op bakpapier op een ovenplaat, en bestrijk ze heel licht met een beetje olie.
  • Verwarm de oven tot 210 °C en bak de samosa’s in ongeveer 25 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Heerlijk met een dille-munt-yoghurt-dipsausje, of met chilisaus.

  • Tip

    Vervang voor de variatie één van de zoete aardappels door een pompoen. Wil je het minder zoet? Gebruik dan uitgelekte linzen

Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu