De grote pindakaastest

Pindakaas is best gezond. Het bevat evenveel of meer eiwit dan kaas of worst, maar veel minder verzadigde vetten. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol. Een punt van zorg is wel de toegevoegde zout en suiker in pindakaas, vindt het Voedingscentrum. Tijd dus voor De Grote Pindakaastest!

werkwijze

Er zijn 7 verschillende naturel pindakazen (dus zonder nootjes, smaakjes etc.) geproefd, die allemaal in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Buiten mededinging is één zelfgemaakte pindakaas geproefd. Er zaten zowel ‘smeuïg tot op de bodem’-pindakazen bij als 100%-pinda pindakazen, waar zich een olielaagje op vormt dat je eerst moet doorroeren. De twee 100%-pindakazen waren biologisch.

De pindakazen zijn blind geproefd, op kamertemperatuur met een watercrackertje erbij en schijfjes komkommer om tussendoor je mond te neutraliseren. De pindakazen werden beoordeeld op smaak, consistentie en mondgevoel. Opvallend was dat het ene panel vooral lette op de smaak en het andere panel de consistentie en het mondgevoel het belangrijkst vond.

het panel

Vanwege corona is er in twee panels geproefd. Het eerste panel bestond uit: 

  • Ronald van Eijk, teamleider, ervaren proever
  • Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
  • José Rozenbroek, hoofdredacteur Radar+, pindakaasverslaafde

    Het tweede panel bestond uit proevers uit één gezin:
  • Edwin Vesters, ICT-medewerker
  • Tom Vesters, 20-jarige pindakaasliefhebber
  • Petra Albertema, manager van een druk gezin

de test

8

Bio+ 100% pindakaas

€ 2,29
  • Ingrediënten: 100% biologische pinda’s
  • Te koop bij: Plus, Jumbo, Co-op, Spar

José: ‘Wauw, behoorlijk dun, echt anders dan andere pindakaas!’ Petra: ‘Dit ziet er meer uit als plakkerige satésaus. Maar wel lekker.’ Loethe en Edwin: ‘Een écht goeie pindasmaak.’ Ronald: ‘bijna een hap pinda’s.’ José: ‘De smaak is puur pinda, niet te zoet, niet te zout, pindakaas zoals pindakaas bedoeld is.’ Tom: ‘ik vind dat plakkerige wel lekker en de smaak is heerlijk.’

8

Calvé pindakaas

€ 2,39
  • Ingrediënten: 85% pinda’s, plantaardige olie (raapzaad, soja, volledig geharde palm), zout
  • Te koop bij: elke supermarkt

José: ‘Ziet er goed uit! Lekker zout en donker. Prima pindakaas.’ Loethe: ‘Zoet, zout, flink gebrand, niet te vaste structuur, dit is echt de doorsnee consumentensmaak. Vast Calvé.’ Ronald: ‘precies goede zout-zoet balans, beetje crunch… Lekker!’ Petra: ‘mooie kleur! Je voelt en proeft de nootjes, echt iets om op te kauwen. Top-pindakaas.’ Tom: ‘Ik vind hem te dik. De smaak is goed, maar dat is een minpuntje. ’Edwin: ‘Gewoon goeie pindakaas, zoals je vroeger als kind at.’

7,5

G’woon pindakaas

€ 1,10
  • Ingrediënten: 90% pinda’s geroosterd en gemalen; zonnebloemolie; geheel gehard palmvet; suiker; zout
  • Te koop bij: Jumbo en Dirk

Loethe: ‘Klassieker! Pindakaas zoals het hoort. Zit snufje zout in, verder niks mis mee.’ José: ‘De pindakaas uit mijn jeugd! Een echte feel good-pindakaas.’ Ronald: ‘Ouderwetse Hollandse pindakaas, goeie pindasmaak.’ Petra: ‘Lekkere pindakaas! Maar geen uitgesproken smaak. Wel juiste dikte en structuur.’ Edwin: ‘Wat je verwacht van pindakaas.’ Tom: ‘Mmm, smaakt wel als pindakaas, maar ruikt niet’

7

PCD pindakaas

€ 1,10
  • Ingrediënten: 90% pinda’s geroosterd en gemalen; zonnebloemolie; geheel gehard palmvet; suiker; zout
  • Te koop bij: Jumbo en Dirk

Loethe: ‘Redelijk veel zout en zoet, lekker: snoeppindakaas!’ José: ‘Goed smeerbaar, iets crunch. Lekker maar geen hogeschool-pindakaas, meer goeie instapper voor pindakaasbeginners.’ Ronald: Ik proef vooral zout en te weinig pinda.’ Petra: ‘mooie smeuïge consistentie. Beetje plakkerig. Maar lekker.’ Edwin: ‘Goeie smaak, smeert gemakkelijk, prima pindakaas.’ Tom: ‘plakt erg aan je mond en het zout overheerst wat teveel.’

7-

Jumbo pindakaas naturel

€ 1,80
  • Ingrediënten: 85,5% pinda’s, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet, zout
  • Te koop bij:: Jumbo

José: ‘Lijkt wat droog, is ook droog. En de smaak is bloedsaai. Als dit het enige potje was op een onbewoond eiland, oké, dan eet ik het wel. ’Loethe: ‘Niet heel slecht, vrij neutrale pindakaas, maar boeit niet. Droog mondgevoel.’ Ronald: ‘Vlak, weinig smaak. Wordt ook niet beter op een toostje. Budgetpindakaas?’ Petra: ‘Dat is wat je noemt een blok pindakaas! Goeie klei-pindakaas voor je kinderen.’ Edwin en Tom: ‘Heel lekker,  zo hoort pindakaas te smaken.’

5,5

Vita D’or pindakaas naturel, 600 g

€ 2,09
  • Ingrediënten: 5% geroosterde pinda’s, zonnebloemolie, geheel gehard palmvet, zout
  • Te koop bij: Lidl

Loethe: ‘smaakt muf, zurig, vrij zout: hier ga je niet van dooreten. Goedkope kwaliteit pinda’s misschien? Ik hoop niet dat er beschimmelde pinda’s in zitten, dat is echt ongezond.’ José: ‘dat je pindakaas ook echt vies kunt maken! Wel smeuïg, maar dat gaat ten koste van de smaak. Oude pinda’s!’ Ronald: ‘niet lekker, maar waar hem dat nou precies in zit?’ Petra: ‘smeert fijn! De eerste die naar pinda’s smaakt, ook lekkere nasmaak.’ Tom: ‘goed smeuïg, maar smaakt beetje simpel en flauw, nogal saai.’ Edwin: ‘deze vind ik ook lekker! Van de Lidl? Prima smaak!’

3,5

AH 100% pindakaas naturel

€ 1,99
  • Ingrediënten: pinda’s
  • Te koop bij: Albert Heijn

Loethe: ‘Niet alleen heeft-ie nauwelijks smaak, laat staan pindasmaak, er zit ook een heel vies bijsmaakje aan. Door het plastic dekseltje misschien?’ José: Wat een rare plastic-bijsmaak! Ik proef echt niks anders! ’ Ronald: ‘Is dit wel pindakaas? Ik zit me af te vragen wat er hier fout is gegaan.’ Petra: ‘Weer satésaus! Plakt en heeft een heel chemisch smaakje.’ Tom: ‘deze pindakaas loopt gewoon van je broodje af! Niet lekker, een sterke olieachtige smaak.’ Edwin: ‘Wat een rare bijsmaak! Ik ben hier snel klaar mee.’

7,5

Zelfgemaakte pindakaas van Loethe (buiten mededinging)

Onbetaalbaar
  • Ingrediënten: 115 gram gepelde pinda’s, zonnebloemolie, zout

Loethe: ‘natuurlijk vind ik ‘m lekker! ik houd van die grove structuur. En niet te donker gebrand.’ ’José: ‘ik vind hem verrassend lekker, fris zelfs, goeie pindasmaak en een lekkere crunch.’ Ronald: ‘ik vind ‘m te flauw, maar ben ook een Calvé-liefhebber.’ Petra: ‘geen aantrekkelijke kleur, beetje appelmoes. Maar ik vind ’m heel verrassend van smaak, echte pinda’s met crunch!’ Tom: ‘helemaal niet vies! Beetje zout, zoals chips. Verder lekker.’ Edwin: ‘best lekker, maar te dun.’

Dit is het zelfmaak-pindakaasrecept van Loethe!

Conclusie

Of je een pindakaas lekker vindt, blijkt heel persoonlijk. De termen ‘vertrouwde smaak’ en ‘zo hoort pindakaas’ kwamen ook herhaaldelijk op: kennelijk is de pindakaas die we (vroeger) veel hebben gegeten, mede bepalend voor onze smaak. Wat dat betreft is de hoge score van Calvé niet verrassend, met Calvé-kloon G’woon als goede én goedkopere opvolger.

Wel verrassend is de hoge uitkomst van de Bio+-pindakaas: die doet kennelijk wat-ie belooft, namelijk naar 100% pinda’s smaken, maar heeft zeker geen ‘vertrouwde consistentie’. De dunnere 100%-pindakaas was wel wennen voor sommige proevers, maar dat is te verhelpen door zulke pindakazen in de koelkast te bewaren. Dan is ook 100% -pindakaas net zo stevig als de ‘smeuïge’ pindakazen. Gek genoeg staat dat nergens vermeld op de 100% pindakazen.

Van de geteste pindakazen was het zoutgehalte zelden hoger dan 0,6% en alleen aan de pindakaas van PCD was suiker toegevoegd. Daarmee was het suikergehalte overigens nauwelijks hoger dan van andere pindakazen, omdat pinda’s van zichzelf ook al suikers bevatten.

Van sommige pindakazen zijn de pinda’s langer en donkerder geroosterd (‘gebrand’) dan van andere pindakaas. Calvé heeft bijvoorbeeld een uitgesproken roostersmaak, de 100% pindakazen zijn meestal lichter geroosterd. Ook dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur, als vinden de meeste mensen iets meer roostersmaak lekkerder.

Het mondgevoel en de consistentie blijken net zo belangrijk als de smaak. Plakkerige, dunne pindakaas kan nog zo goed smaken, sommige proevers overtuigt het niet. Maar wat er aan de hand was met de 100% pindakaas van Albert Heijn? Hier moet bijna wel iets mis gegaan zijn, want zo’n doordringende plasticsmaak kan niet de bedoeling zijn.

Verrassend was ook de vrij lage score voor de Lidl-pindakaas, volgens velen ‘net zo lekker als Calvé’. Ook dat kan aan de pot gelegen hebben, maar een muffe bijsmaak aan pindakaas kan inderdaad wijzen op ongezonde schimmelvorming. Het tweede panel bestond uit Lidl-pindakaas-eters en waardeerde deze pindakaas ook stukken beter dan het eerste panel.

Tenslotte: wie lekkere pindakaas zoekt, hoeft niet voor de duurste te gaan. De G’woon en PCD-pindakaas zijn meer dan de helft goedkoper dan Calvé. En zelfs de gezondere Bio+-pindakaas is nog een dubbeltje goedkoper.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (8)

Corstiaan van der Staaij
17-07-2021 om 10:16

Er zijn meer pindakaas soorten dan deze die getest zijn.Zelf koop ik Smerispindakaas met dadel en ook van de Pindakaaswinkel in Amsterdam. Erg lekker en veel smaken.Ook de minder bekende pindekaas merken zouden een test moeten krijgen omdat de meeste in de supermarkt te koop zijn

Praat mee